Opadanje kose u trudnoći

Opadanje kose u trudnoći

Iako većina trudnica upravo u trudnoći uživaju u svojoj prekrasnoj i bujnoj kosi te tek nakon poroda vode bitku protiv opadanja kose, vrlo rijetko, no moguće je da dođe do opadanja kose već i u trudnoći. Jedino objašnjenje je opadanje kose zbog visoke razine progesterona. Ponekad višak progesterona uzrokuje lomljivost i veliku osjetljivost kose te ona vrlo lako puca, pa je moguće ako primjetite da kosa postaje sve rjeđa da se ne radi o klasičnom ispadanju kose već o lomljenju kose kod samog tjemena. Kada korijen kose ostane netaknut mnogo je lakše popraviti gustoću kose.

Iako je ispadanje kose dosta neobična pojava u trudnoći, nemojte paničariti te pokušajte stanje popraviti pravilnom prehranom bogatom voćem i povrćem. Ako s vremenom ne primjetite nikakvo poboljšanje, obratite se svome liječniku kako bi se sa sigurnošću utvrdio razlog opadanja kose.

Donosimo vam nekoliko savjeta kojima možete zaštititi svoju kosu:

  • Koristite blage šampone i regeneratore.
  • Ne četkajte mokru kosu jer se tako kosa znatno više oštećuje.
  • Nošenje kose čvrsto svezane u repu ili punđi također oštećuje kosu, pa pokušajte što više nositi puštenu kosu.
  • Izbjegavajte bojanje kose i tretmane ravnanja za koje su potrebne kemikalije koje bi mogle dodatno oslabiti vašu kosu.

Ako ipak vaši problemi sa opadanjem kose započnu tek nakon poroda to je sasvim normalno. Naime, u trudnoći kosa opada znatno slabije nego što je to inače, te upravo iz tog razloga većina trudnica ima vrlo bujnu i sjajnu kosu. Nakon poroda, kada se hormoni počnu vraćati u ravnotežu dolazi do ispadanje one kose koja je trebala otpasti i ranije. Oboružajte se strpljenjem jer nekada može proći i više od godinu dana od poroda dok kosa prestane ispadati i hormoni se vrate u ravnotežu.

trudnoca.hr