Zadivljujući refleksi koje imaju naše bebe: Mnogi štite novorođenče
, Image: 335008731, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Zadivljujući refleksi koje imaju naše bebe: Mnogi štite novorođenče

Ako stavite zdravo novorođenče na trbuh svoje majke, zaprepastiti će vas njegova odlučnost. Mali se kreće prema dojkama, siše i pije mlijeko bez gutanja. Kao da nikada nije učinilo ništa drugo i znalo je da će biti dovoljno samo da se opusti. “Naša biološka oprema sadrži arhaične zaštitne mehanizme koji bespomoćnom djetetu pružaju minimum za preživljavanje”, kaže dr. Hans Mayer, neuropsiholog u centru za epilepsiju Kork u Kehl-u u Njemačkoj.

Rani refleksi u detinjstvu: od vitalnog značaja za bebe

Ova neverovatna ponašanja i reakcije koje pokazuju mališani nazivaju se refleksima. “Refleks je motorni odgovor na spoljašnji stimulans koji automatski i nesvjesno slijedi isti obrazac,” objašnjava Dr. med. Annette Lingenauber, pedijatar iz Hamburga. To jest: uzorak kretanja nije morao da se uči, on se pokreće nevoljno.

Mnogi od urođenih refleksa štite novorođenče i osiguravaju mu opstanak i prosperitet kao što je refleks potrage, sisanja i gutanja. Drugi su ostaci minulih vremena, kao što je refleks stiskanja: nekada je koristio tome da se beba mogla čvrsto držati za majku kada se pomjerala. To se i danas može vidjeti kod šimpanzi.

Najvažniji refleksi

Refleks traženja: milujući obraz djeteta, ono okreće glavu u pravcu ruke i može otvoriti usta. Dodir deluje kao signal za: izvor hrane je veoma blizu. Nakon otprilike tri do četiri mjeseca, ovaj refleks se gubi.

Refleks sisanja i gutanja: ova kombinacija refleksa je važna za život! Zato što osigurava da novorođenče može da pije. Čim nešto dotakne njegove usne, on počinje snažno sisati. Gutanje osigurava ulazak mlijeka u jednjak. Refleks sisanja se postepeno zamenjuje pokretima sisanja, koje beba može kontrolisati. Refleks gutanja će trajati cijeli život.

Refleks stiska: Kada stavite prst u ruku bebe, odmah ga čvrsto stisne svojim prstićima. Ako se dotakne taban njegove noge, mališani savijaju nožne prste i povlači nogu – naslijeđe iz starih dana kada su se bebe i jš uvijek držale za svoje majke rukama i nogama. Refleks ručne nožice nestaje oko četvrtog mjeseca, a refleks nožnog prianjanja nestaje nakon jedanaest mjeseci

Refleks koraka: Ako se novorođenče drži ispod pazuha tako da tabani njegovih stopala dodiruju neku podlogu, automatski počinjegegati. Oko tri meseca, refleks se gasi.

Moro refleks: Ova reakcija, koja se naziva i povezni refleks, pokazuje bebu kada je uplašena, na primjer, zato što ga roditelji spuštaju i odvajaju od sebe. Otvara usta i ispruži ruke u trenu, zatim ih polako povlači i stisne šake. Između trećeg i četvrtog mjeseca, refleks gubi.

Zaštita dišnih puteva: Navlaži li voda usta i nos, dišni putevi se automatski zatvaraju, voda ne može ući u plućno krilo. Za neke bebe, ovaj refleks nestaje za samo nekoliko mjeseci.

Babinskireflex: Ako prstom pomilujemo spoljašnji dio bebinog tabana bebe, ona širi prste, a palac ide prema gore. Pred kraj prve godine, refleks gubi sebe – a radi se o važnom preduslovu za učenje hodanja.

Ciljani pokreti postepeno zamenjuju reflekse

Koliko god da su refleksi značajni za početak života, oni takođe ograničavaju bebu u njenoj repertoaru reakcije i pokreta. Refleksi, koji više nisu direktno korisni, stoga se potpuno razviju u prvim mjesecima života i nestaju. Drugi se zamjenjuju više diferenciranim i svjesno kontrolisanim obrascima kretanja. Uzmimo primjer hvatanja: “Ako stavite prst u ruku bebe stare 4 sedmice, ona ga automatski uhvati kao stegu, ali ne može ga osloboditi”, objašnjava Hans Mayer. Tek s vremenom se nauči da namjerno pokreće prste i prekida refleksni mehanizam. “Rešavanje refleksivnog omogućava nam da razvijemo složenije ponašanje”, kaže neuropsiholog.

Redovne kontrole

Za pedijatre, refleksi u ranom detinjstvu su stoga važan pokazatelj zrelosti bebe. U kontrolnim pregledima tokom prvih mjeseci života provjeravaju ih veoma često. “Nestali ili pretjerani refleksi i refleksi koji se nisu povukli, pokazuju da nešto nije u redu sa djetetom”, objašnjava Annette Lingenauber. Zatim dolazi do zaključka o neurološkoj bolesti. Ako beba nema refleks gutanja, to ukazuje na veoma ozbiljno oštećenje mozga. Ako dijete ne pomiče ruke u isto vrijeme tokom refleksa Moro, moglo bi doći do slomljene ključne kosti pri rođenju.

Tako da pregled ne pokazuje pogrešan rezultat, roditelji bi trebali izabrati termin da dođu kod ljekara kada je njihovo dijete baš spremno. “Bilo bi najbolje da vidim dijete između obroka, i to ne bi trebalo da bude previše umorno”, kaže Annette Lingenauber objašnjavajući kada je najbolji momenat za pregled vaših bebica.

roditelj.ba