Novo medicinsko otkriće dolazi iz Njemačke: Test za rano otkrivanje raka dojke

Novo medicinsko otkriće dolazi iz Njemačke: Test za rano otkrivanje raka dojke

Naučnici iz Heidelberga u Njemačkoj na tragu su senzacionalnog medicinskog otkrića – osmislili su test krvi koji bi mnogim ženama mogao spasiti život jer rano otkriva rak dojke…
Do sada je mamografija bila najsigurnija i najpouzdanija metoda ranog otkrivanja raka dojke. No, sada su naučnici Sveučilišne bolnici Heidelberg razvili novu metodu koja je puno brža, jednostavnija i najmanje štetna za tijelo.

Naime, stanice raka mogu se puno ranije vidjeti u krvi od razvoja same bolesti odnosno prije nego što bi se bolest pokazala na mamografskoj snimci. Novi test krvi, pod nazivom Heiscreen-Test trebao bi tako postati svojevrstan alarm za ranu intervenciju odnosno omogućiti ženama da na vrijeme počnu s odgovarajućim liječenjem. Na ovaj način mogao bi se znatno smanjiti nemali broj žena koje godišnje podlegnu ovoj bolesti.

Kako funkcioniše?

Danas već koristimo testove krvi za otkrivanje raka dojke, no uspješnost im je vrlo niska svega 33%. Novi test obećava točnost od 75%, a kod žena iznad 30 godina točnost je još već.

Ko bi trebao napraviti ovaj test?

U pravilu, kako smatra profesor Christof Sohn, liječnički direktor Sveučilišne Klinike za ženske bolesti Heidelberg, žene iznad 30 godina bi trebale redovito raditi ovaj test. Od te dobi raste vjerovatnost da žena oboli od raka dojke. Posebno se preporučuje ženama koje u porodici imaju historiju ove bolesti.

Još jedna odlična prednost ovog testa jest ta da on dodatno prepoznaje i stanice raka jajnika. Test će već ove godine biti dostupan za testiranje žena u Njemačkoj, navode na stranici Heidelberg24.de. Novi test obećava tačnost od 75%, a kod žena iznad 30 godina tačnost je još veća.

roditelji.hr