Omiljena igračka vašeg djeteta
Girl (18-24 months) holding stuffed toy, close-up

Omiljena igračka vašeg djeteta

Sva djeca imaju svoju omiljenu igračku. Taj objekat ih prati i pomaže na životnom putu, pa sve do njihove samostalnosti.

Medo (Mina) prati djevojčicu (pet i pol godina) od njenog rođenja. Mina nije baš lijepa igračka. Nije ni čista. Jednog oka nema, nema ni nosa. Uši joj tužno vise a vrat je otančao. Ipak djevojčica ne može zamisliti niti jedan dan bez svoje Mine. Na njoj se vidi da joj je došao “kraj”. Od  rođenja je kamerom dokumentirano djevojčicino odrastanje i nema niti jedna slika ili video bez Mine.

Najdraži predmeti

Djevojčicina Mina je to što mnogi psiholozi nazivaju “prelaznim” objektom. Mnoga djeca biraju takve stvari, tretiraju ih kao osobe, grizu ih, grle, spavaju i čak se kupaju s njima. Ovaj tranzicijski odnosno prelazni objekat predstavlja vezu između djetetovog vanjskog i unutarnjeg svijeta. Maca Mina smiruje djevojčicu u slučaju da roditelji trenutno nisu u blizini ili su zauzeti nekim drugim poslovima te trenutno nemaju dovoljno vremena za nju. Zaspati bez Mine? Drama! Nezamislivo! U vrtić bez Mine? Nikad!

Dijete se obraća objektu i govori o svome raspoloženju, tako da iz svega toga roditelji mogu saznati, kako im se dijete trenutno osjeća. Da li je agresivno, ljuto, bolesno, sretno it.d.

Dupla igračka u slučaju nestanka

Stručnjakinja za biheviorizam kod djece Marta Goetz predlaže roditeljima da objekat shvate ozbiljno. Navodi da i roditelji trebaju  pokazati interes, poigrati se s igračkom i nikako loše govoriti o njoj. Lako se dijete može i na vas naljutiti ako grubo postupate sa igračkom jer ono prati sve vaše postupke. Svejedno da li je Mina sa ili bez očiju, svakako je lijepa jer za vaše dijete predstavlja nešto nezamjenljivo. Ako želite bilo šta saznati o sinu/kćerki, slobodno pitajte omiljenu igračku sa kojom je vaše dijete povezano i sa kojom najviše komunicira: “Šta ti misliš šta bi danas mogli kuhati za ručak”?, “Reci da se moraju slušati mama i tata kao što i ti slušaš”…Sigurno ćete postići pozitivne rezultate ovom metodom. Dok ste igračkin prijatelj i djetetov ste i mnoge tajne ćete saznati od njih.

Nabavite rezervnu igračku u slučaju nestanka. Sigurno će dijete plakati i odbacivati novu, ali nakon nekoliko dana će je prihvatiti kao što su to pokazala sva dosadašnja naučna istraživanja.

roditelj.ba