Razmažena djeca nisu nova pojava, ali raste njihov broj

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali raste njihov broj

Uzrok u roditeljima

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali je broj takve djece u posljednjih dvadesetak godina mnogo veći nego prije. Većina stručnjaka smatra da su glavni uzrok te pojave roditelji, koji zbog brzog načina života kakav diktira današnje vrijeme dopuštaju svojoj djeci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode s njima.

Kada su krenule kampanje o pravima djece, njihov glavni cilj bio je zaštititi mališane od zlostavljanja te ih uključiti u odlučivanje o svojem životu. No dogodilo se da su djeca ojačala u traženju svojih prava, dok roditelji sve više zanemaruju svoje potrebe. Zbog koječega, a najčešće grižnje savjesti, roditelji zaboravljaju što sami jesu kada nisu roditelji.
Primjerice, mama dobije slobodan dan na poslu i koliko joj je god primamljiva pomisao da ode u šoping samo za sebe, ne vodi djecu u vrtić taj dan jer “kakva bi majka u suprotnome bila”. To polako dovodi do toga da roditelji postaju servis kojem se djeca obrate zatrebaju li što. To je pogubno za djecu baš kao i zlostavljanje.

Popustljivost

Porodica je prva škola za život, u kojoj dijete stječe osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima, o životu i njegovim problemima. Tu stječe prva iskustva koja će poslije u životu primijeniti. Zato je odgoj djece u obitelji jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka svakog člana obitelji. Najčešća i najteža pogreška u odgoju djece jest popustljiv odgoj. Općenito, pojam razmaženosti odnosi se na popustljivost, preveliku brigu te ispunjenje svake djetetove želje, odnosno prohtjeva. Razmaziti dijete ne znači često ga milovati i pokazivati mu ljubav i nježnost, nego mu pretjerano pomagati i posluživati ga te umjesto njega obavljati sve one zadatke koje samo može izvršiti. Razmaziti ga možemo kupujući mu golemu količinu igračaka i popuštajući mu u svemu samo da bude sretno.

Osim što na taj način dijete učimo strategijama koje nazivamo razmaženošću, mi ga sprečavamo u prikupljanju životnih iskustava i učimo da se kod ostvarivanja ciljeva oslanja isključivo na pomoć drugih te ne razvija samopouzdanje u vlastitu snagu i resurse.

roditelji.hr