Kada će dijete početi pričati u rečenicama?

Kada će dijete početi pričati u rečenicama?

Razvoj govora kod djece započinje brbljanjem, a zatim pojedinačnim riječima i vodi do detaljnih izvještaja o nečemu što se dogodilo. No, u sredini je malo prekretnice koja omogućava veliki finale: naučiti pričati u rečenicama.

Između 18 i 24 mjeseca dijete počinje koristiti jednostavne rečenice od dvije riječi. Bilo da se radi o “Ja igram” ili “Neće spavati”, roditelji mogu otkriti da postoji sve više kombinacija od dvije riječi koju dijete ponavlja iznova i iznova.

Budući da je plakanje još lakše nego korištenje riječi u rečenicama, pogotovo kada je dijete umorno i razdražljivo i dalje će koristiti suze kako bi pokušalo prenijeti poruku roditeljima.

Godinu dana kasnije, dijete će vjerojatno znati riječ za gotovo sve što želi reći i konstruirat će i rečenice i pitanja dovoljno dobro da ih svatko može razumjeti. Čak ako to i ne uspije, sve dok dijete govori nove riječi i koristi svoje stare na različite načine, ono ostvaruje važan napredak.

Evo nekoliko načina kako pomoći djetetu u rečenici s dvije riječi:

Nemoj završiti njegove rečenice ili ga prekinuti. Postat će frustrirano ako često uskačete, a možda čak i odustane od pokušaja da govori u rečenicama.

Dajte djetetu puno prilika za razgovor. Uključite ga u razgovore sa svojim partnerom i starijom djecom kako biste mu dali priliku za razgovor.

Izbjegavajte bebin razgovor. Govorite jasno i jednostavno, koristeći prave riječi i cjele rečenice kako bi dijete moglo vidjeti kako se to radi.

Pripovijedajte. Dok provodite dan s djecom, razgovarajte o svemu što radite zajedno: “Hajdemo u trgovinu da kupimo piletinu koju ćemo kuhati za večeru.”

Odgovorite na djetetove riječi s više riječi. Ako vikne “Piletina!” Za stolom, recite”Da, jedemo ukusnu piletinu za večeru.” Dodajte pridjeve u razgovor i uskoro će i dijete.

Slobodno pitajte. Dvostrani razgovori dobar su način za poticanje razvoja jezika jer pomažu malim govornicima da prakticiraju svoje nove vještine, pa postavite pitanja vašem malom djetetu koji zahtijevaju više od odgovora da ili ne. Samo nemojte vršiti pritisak da biste dobili odgovor ako dijete nije spremno dati ga.

Pročitajte više na: djecjaposla.com