Kolike su šanse za trudnoću u četrdesetima?

Kolike su šanse za trudnoću u četrdesetima?

Žene u ranim četrdesetima imaju oko 40% šanse da zatrudne, dok taj postotak kod žena sa 45 godina pada na svega 5%. Kod žena starijih od 45 šanse za trudnoću prirodnim putem su vrlo malene. Sa godinama ne opada samo broj jajašaca već i njihova kvaliteta, tako da nakon četrdesete vjerojatnost za  genetske abnormalnosti se povećava. Kromosomske abnormalnosti općenito povećavaju opasnost od pobačaja, komplikacija u trudnoći i pri samom porodu, kao i urođenih mana kod djece. Šanse za trudnoću putem prirodne oplodnje u 40.godini su jedna trudnoća na 10 pokušaja. Već u 43. godini dolazi do jedne do najviše 5 trudnoća na 100 izvedenih umjetnih oplodnji.

Nakon 43. godine starosti šanse za oplodnju vlastitog jajašca su vrlo malene te se nakon te dobi preporučuje oplodnja jajašca donora. Šanse za komplikacije i genetske poremećaje kod djeteta ovise o starosti donora jajašca. Umjetna oplodnja povećava šanse da bi mogli zanijeti blizance.

Kako bi si u četrdesetima povećali šanse za trudnoću, ako pušite svakako se preporučuje odmah prestati kako pušenje ne bi stvorilo dodatni rizik za vaše dijete kada zatrudnite. Jedite zdravo, neka to bude hrana bogata voćem i povrćem, maksimalno smanjite unos alkohola u organizam i krećite se.

Najveća prednost trudnoće u četrdesetima je svakako emocionalna i financijska spremnost na dijete. Dosada je žena već uspjela steći određeni ugled na poslu, može biti sigurna da će ju čekati njezino radno mjesto po povratku s porodiljsog dopusta, a i dolazak prinove neće dovesti porodicu u finansijske probleme. Iskustvo koje ste stekli s godinama svakako će vas učiniti mudrijom majkom, kao i trudnicom.

Ipak, s obzirom na godine i opasnost od pobačaja žene u četrdesetima bi trebale biti jako oprezne u trudnoći.

Izvor vijesti: Trudnoca.hr