Šta nakon spontanog pobačaja?

Šta nakon spontanog pobačaja?

Vrijeme nakon spontanog pobačaja može biti veoma zahtjevno i izazovno. U tekstu su navedene neke informacije što možete očekivati i na što da obratite pozornost u tom razdoblju.

Bolnice imaju različite politike vezane uz tretman ostataka ploda. U nekim bolnicama ostaci se kremiraju, ponegdje s ostacima ostalih pobačenih plodova. U drugim bolnicama se ostaci tretiraju kao medicinski otpad koji se šalje na spaljivanje. Ukoliko želite saznati što se događa u vašoj bolnici, pitajte sestru ili primalju na odjelu na kojem ste smješteni.

Ako pobacite kod kuće ili negdje drugdje izvan bolnice, vjerojatno je da ćete ostatke ploda izbaciti u WC školjku. Ovo se može dogoditi i u bolnici.

Dobit ćete datum i vrijeme pregleda prije nego što odete iz bolnice. Ukoliko bude potrebe, bit će vam pregledana razina hormona trudnoće kako bi se pomoglo u dijagnozi. Ova pretraga će potvrditi je li spontani pobačaj bio potpun ili ne.

Koliko brzo ćete dobiti prvu menstruaciju nakon pobačaja je individualno i ovisi od žene do žene. Prosjek je obično nakon 4-6 sedmica. Prve menstruacije mogu biti drugačije od onog na što ste navikli (jače ili slabije). Ovo ne mora biti razlog za zabrinutost, osim u slučaju obilnog krvarenja kada hitno trebate kontaktirati liječnika.

U spolne odnose možete stupiti čim se vi i partner osjećate spremno. Veoma je važno da se osjećate dobro i da su krvarenje i bol gotovo pa i nestali.

Reakcije na gubitak trudnoće kod svake je žene različit. Uz tugu koju možete osjećati, vaše tijelo prolazi kroz mnoge hormonalne promjene. U potpunosti je normalno osjetiti mnoštvo emocija tijekom ovog razdoblja i može potrajati prije nego što se osjećate kao da ste se vratili „u normalu”, što se opet može izmjenjivati s razdobljima u kojima osjećate tugu i gubitak.

Različite smo i reagiramo na različite načine i sa stresom se drugačije nosimo – ne postoji pravi ili krivi način.

Izvor vijesti: roditelj.me