Stvari koje trebate napraviti prije nego vam se rodi drugo dijete

Stvari koje trebate napraviti prije nego vam se rodi drugo dijete

Ako vam uskoro dolazi drugo dijete, isplanirajte što s prvim

Dolazak drugog djeteta u obitelj velika je stvar, kako za vas, tako i za vaše prvo dijete. Ponekad nije loše planirati i napraviti popis stvari koje trebate obaviti prije nego vaše vrijeme bude potpuno posvećeno novoj bebi. Evo popisa koji će vam možda biti od pomoći:

Isplanirajte čuvanje starijeg djeteta

Ako tata radi, a vi ćete morati u bolnicu (na dan poroda ili čak i prije), treba razmisliti o tome tko će ostati uz starije dijete. Imate li bake i djedove na koje je dijete naviknulo, stvar vam je olakšana, no trebate se također i s njima dogovoriti određene detalje. Hoće li dijete čuvati kod vas ili kod sebe, hoće li ono ići u vrtić, što treba jesti i slično.

Ako nemate baka servis, vrijeme je da razmotrite svoje opcije – hoćete li dijete ostati s nekim drugim od rodbine, možda susjedom s kojom je dobro ili ćete za tu priliku unajmiti tetu čuvalicu. U tom slučaju, bilo bi dobro da je dijete malo ranije upozna, a ne na sam dan poroda.

Operite stvari za bebu koje su dugo stajale zatvorene

Iako ste stvari za bebu oprali prije pohranjivanja, došlo je vrijeme da ih osvježite kako bi spremno dočekala novu bebu. Osim odjeće operite i posteljinu, dekice, presvlake na ležaljci…u stvari sve što se može odvojiti i ubaciti u perilicu.

Pripremite sve spremljene stvari koje će vam uskoro trebati

Pripremite autosjedalicu, baby gym, prematalicu, sve ono što se možda već “prerasli” s prvi djetetom i zaboravili. Provjerite u kakvom su stanju stvari, trebali što očistiti, pričvrstiti, popraviti.

Riješite se mrlja

Pregledajte svu odjeću koju će vaše dijete naslijediti – na nekim ćete komadima sigurno primijetiti mrlje različitog podrijetla. Usto, odjeća može i zbog dugog stajanja dobiti žute fleke koje ne izgledaju lijepo. Iako možda mislite da se tvrdokornih mrlja nećete nikada riješiti, ponekad jednostavno nestanu nakon samo jednog novog pranja.

Napravite popis stvari koje vam nedostaju za drugo dijete

Iako vjerojatno veliku većinu stvari imate, sigurno postoji i nešto što niste imali s prvim djetetom i što želite nabaviti. To može biti nešto što je u prvom “krugu roditeljstva” dalo svoje ili nešto što ste mislili da vam ne treba, ali sada ste odluči da bi vam dobro došlo. Razmislite  tim stvarima na vrijeme i put trgovine dok nije kasno.

Spakirajte stvari za prvo dijete

Ako vaše prvo dijete ide negdje dok ćete vi boraviti u bolnici, bilo bi dobro spakirati mu torbu s neophodnim stvarima. Nikada ne znate u koje ćete doba dana završiti u bolnici niti koliko ćete tamo ostati, stoga bi bilo dobro da ste spremni te da u trenutku odlaska u bolnicu ne morate i na to misliti. U dječji ruksak možete spakirati osnovno, par dnevnih kombinacija, pidžamu, vlažne maramice, pelene ako ih još koristi, bočicu, nešto za grickanje…Gdje god da ga odvedete to će mu biti dovoljno za prvu ruku.

 

djecjaposla.com