Kontracepcijski flasteri

Kontracepcijski flasteri

Što je kontracepcijski flaster?

Kontracepcijski flaster, kao što već i samo ime govori, je kontracepcijska metoda u vidu flastera koji sadrži estrogen i progestin (sintetički progesteron) i kao i kontracepcijske pilule, to je kombinirana hormonalna kontracepcija.  Iz ovih flastera se hormoni postepeno apsorbiraju u tijelo i tako sprječavaju začeće. Prednost ove metode kotracepcije je to što se flasteri mijenjaju jednom tjedno tokom tri tjedna, a potom se pravi sedmodnevna pauza u kojoj nastupa mjesečnica.

Iz kontracepcijskih flastera se hormoni postepeno apsorbiraju u tijelo i tako sprječavaju začeće.

Ovaj tip kontracepcije učinkovit je pri pravilnom korištenju u više od 99% slučajeva. Njegova učinkovitost je smanjena kod žena čija tjelesna težina prelazi 90 kilograma. Iako je vrlo dobra i lako primjenjiva kontracepcija, ona ne štiti od spolno prenosivih bolesti te ukoliko niste u ozbiljnoj i obostrano monogamnoj vezi, ovo svakako nije najidealnija kontracepcija za vas. Još jedna pozitivna strana kontracepcijskog flastera je što bitno oslabljuje krvarenje i menstrualni bolovi su znatno slabiji.

Kako djeluje kontracepcijski flaster?

Kombinacija estrogena i progestina ujedno i sprječava ovulaciju te jajnici ne ispuštaju jajašca, a u isto vrijeme i stanjuje sluznicu maternice  i zgušnjava sluz koja otežava prolazak spermija do maternice i samim time, ako do ovulacije i dođe, biti će onemogućeno oploditi jajašce.

Koje su nuspojave kod korištenja kontracepcijskih flastera?

Veoma rijetko, no ipak je moguće da dođe do pojave povišenog krvnog tlaka upravo zbog korištenja kontracepcijskih flastera. Ukoliko primjetite ovaj problem skinite odmah kontracepcijski flaster i posavjetujte se sa vašim liječnikom. Ostale nuspojave koje ukoliko se pojave kroz mjesec do dva redovitog stavljanja flastera postepeno nestaju. Neke od nuspojava su slične kao i u početku uzimanja kotracepcijskih pilula, kao što su osjetljive grudi, glavobolja, mučnine, promjene raspoloženja i blaga krvarenja između dvije mjesečnice. Moguća je blaga iritacija kože na mjestu gdje je flaster bio zalijepljen te se stoga preporučuje da se nikada ne lijepe dva flastera jedan za drugim na isto mjesto, kako bi se iritacije stigle umiriti. Neki od simptoma koji ukazuju na to da se odmah morate javiti vašem liječniku i prekinuti sa nošenjem flastera su bol u prsima, otečenost i bol u nogama i trbuhu, otežano disanje i iskašljavanje krvi. Posjet liječniku obavezan je i ukoliko primjetite oslabljen ili zamagljen vid, otežan govor, trnce u tijelu ili kožni osip i žutica.

Postavljanje i uklanjanje kontracepcijskog flastera

Preporučuje se flaster zalijepiti na trbuh, stražnjicu, nadlakticu ili leđa. Ne preporučuje se stavljanje flastera na mjesta gdje je koža osjetljivija, kao sto su grudi, kako bi se izbjegle iritacije. Pri nanošenju izbjegavajte dodirivanja ljepljive strane prstima i neka koža na koju lijepite flaster bude detaljno očišćena. Ovi flasteri su vodootporni i najnormalnije se s njima možete tuširati, kupati, plivati i vježbati. Preporučljivo je svakodnevno provjeriti da li rubovi flastera i dalje dobro prijanjaju uz kožu. Uvijek imajte jedan rezervni flaster uz sebe kako bi odmah mogli zamjeniti ukoliko primjetite da se flaster odlijepio ili je oštećen, kako nebi prestalo kontracepcijsko djelovanje flastera. Moguće je nakon uklanjanja flastera da na koži ostane ljepila kao i kod klasičnih flastera, no ono se vrlo lako uklanja baby uljem i vatom.

Uvijek imajte rezervni flaster uz sebe kako bi ga odmah mogli zamjeniti ukoliko primjetite da se flaster odlijepio ili je oštećen.

Imajte na umu da flaster treba mjenjati svaki tjedan na isti dan, pa o tome vodite računa i kada započinjete sa ovim tipom kontracepcije kako bi prvi flaster stavili onaj dan u tjednu kada vam to najviše odgovara i kada su najmanje šanse da ćete zaboraviti zamjeniti flaster. Ukoliko slučajno zaboravite zamjeniti flaster nakon tjedan dana, ako to primjetite unutar manje od 24 sata nemate razloga za zabrinutost jer je kontracepcijska funkcija tada još uvijek aktivna, no ukoliko shvatite da ste zaboravili na flaster nakon više od 24 sata u sljedećih sedam dana je potrebno korištenje dodatne kontracepcije.

Tko treba izbjegavati upotrebu kontracepcijskog flastera?

Ukoliko vaš organizam nije dobro reagirao na kontracepcijske pilule, nećete moći koristiti ni kontracepcijske flastere jer su isto tako bazirani na principu apsorbcije hormona u organizam kao i pilule. Flaster se ne preporučuje ni ženama koje puše, a starije su od 35 godina jer općenito hormonalna kontracepcija kod pušačica može izazvati srčane i krvožilne probleme, a opasnost se ujedno sa godinama povećava. Isto tako, žene koje imaju problema sa krvnim tlakom, migrenama, bolestima jetre ili dijabetesom ili su imale(ili još imaju) rak dojke nebi smjele koristiti kontracepcijske flastere. Ukoliko ćete morati biti podvrgnuti složenom operativnom zahvatu te ćete morati ležati na duži period, barem četiri tjedna prije samog zahvata bi trebalo prestati sa bilo kakvom vrstom kontracepcije koja sadrži estrogen (pa tako i kontracepcijski flasteri) kako bi se smanjio rizik od pojave krvnih ugrušaka. Majke koje doje trebale bi pronaći drugi tip kontracepcije kako bi se izbjegla apsorbcija hormona za vrijeme dojenja. Neka istraživanja pokazuju kako upotreba hormonalne kontracepcije nakon poroda bitno smanjuju količinu majčinog mlijeka.

Što učiniti ako mjesečnica ne nastupi u tjednu bez flastera?

Kontracepcijski flaster veoma često dovodi do znatno slabijih krvarenja tokom mjesečnice, no ponekad krvarenje u potpunosti izostane. Ukoliko ste redovito stavljali flastere kako je propisano nemate razloga za zabrinutost, već samo nastavite po rasporedu korištenje flastera.

Što učiniti kada želim zatrudnjeti?

Kao i kod pilula, nakon prestanka korištenja kontracepcijskih flastera dobro bi bilo određeni period pričekati sa trudnoćom kako bi se razina hormona u organizmu normalizirala, a za to vrijeme koristite neki drugi tip kontracepcije koji ne uključuje unos hormona u organizam kao što su dijafragma ili muški ili ženski prezervativi.

 

trudnoca.hr