ODAKLE OVOLIKO VIRUSNIH INFEKCIJA KOD DJECE?

ODAKLE OVOLIKO VIRUSNIH INFEKCIJA KOD DJECE?

Svake zime ista priča – mnogo djece oboli od različitih infekcija, a virusi su ubedljivo prvi na listi uzročnika. Neka djeca kašlju sedmica, drugi povraćaju i imaju proliv, a ima djece koja su više kući nego u kolektivima tokom hladnih dana. Taman malo ‘prizdrave’ pa opet sve ponovo. Većina roditelja ima isto pitanje – zašto se ovo dešava?

 

Zašto ima ovoliko različitih virusa?

Postoji par stotina tipova virusa koji napadaju disajne organe djece (pa se zovu respiratorni virusi) koji haraju ovih sedmica i mjeseci. Iako se radi o različitin tipovima virusa ono imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dijete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o “serijskoj” infekciji.

Nažalost, nema unakrsnog imuniteta (svaki virus je “priča za sebe”) protiv ovih virusa, pa dijete može da upadne u pomenutu seriju različitih tipova virusa.

Imaja li uticaja klima?

Neobično topla jesen, decembar i januar kao da i nisu bili zimski mjeseci, a onda odjednom ledeni dani! Sve ovo ima uticaja i na mikroorganizme – pogoduje  različitim virusima, ali i na imunitet djece.

Nagle vremenske promjene su stres za organizam, a i djeca jesu meteoropate – tu nema dileme. Sve ovo jeste jedan od uzroka eksplozije infekcija kod djece.

 

Zašto su deca u kolektivima posebno ugrožena?

To je naprosto prirodna posljedica boravka većeg broja djece istog ili sličnog uzrasta na istom mjestu. Vrtići su mjesta gdje treba da se druže zdrava djeca, ali to (nažalost) nije svuda tako.

Veliki je pritisak na roditelje da rade i da ostavljaju djecu u vrtiću čak i kada su bolesna. To je krajnje neetički pristup, ali nije zdravo ni za dijete koje koje je bolesno stiglo u kolektiv. Bolesno dijete će brzo zaraziti djecu iz neposrednog okruženja, ali će i samo biti u opasnosti da zakači neku novu infekciju od drugog bolesnog djeteta koje je “po nuždi” dovedeno u vrtić.

Djeca koja imaju obične prehlade (pomalo “slinave”, kašljicaju tu i tamo, a nemaju povišenu temperaturu i dobrog su opšteg stanja) MOGU u vrtić. To su obični virusi (uzročnici prehlade)  pa je “razmena” prihvatljiva jer se djeca postepeno imunizuju pa vremenom postaju otpornija. Naravno, ovo NE VAŽI za djecu sa temperaturom, ali ni za djecu koja uporno kašlju (u napadima, skoro bez prestanka).

 

Da li se zdravstveno stanje djece prati u vrtićima?

Osim rijetkih pozitivnih primjera u našim vrtićima nema stalnog pedijatrijskog nadzora. Stalni nadzor znači da vrtić ima “svog” pedijatra koji je svakodnevno na rapolaganju dječici i koji može da napravi selekciju ko može, a ko ne može u vrtić. Praćenjem i učešćem u liječenju djece, se stiče pravi uvid u njihovo zdravstveno stanje, a to je najbolji način da se zaštite zdravi, a bolesni što prije ponovo uključe u kolektiv.

 

A higijena u kolektivima?

Ima i toga (srećom sve rjeđe), ali je higijenska (bolje reći sanitarna) situacija u kolektivima sve bolja.

Nažalost, u manjim mjestima i dalje ima vrtića gdje više djece koristi jedan peškir, gdje djeca danas spavaju u jednom, a sutra u drugom krevetiću, a objekti poduže čekaju na obnovu.

Kakva je situacija u igraonicama?

Nerijetko su igraonice pravi rasadnici virusa!

Ipak, najčešće nisu “krive” igraonice, već nerijetko nesavjesni roditelji dovode bolesnu djecu da se zabave! Kada bolesno dijete stigne u igraonicu ono munjevito širi mikrorganizme oko sebe koji stižu na pod, ali i na igračke koje uzimaju zdrava djeca. Skakanjem se podiže prašina koja je “bogata” virusima pa se infekcija lako i brzo širi. Zato ne treba da čudi česta pojava da se dijete razboli dan-dva poslije slavlja u igraonici.

 

A kućne proslave?

Ako ovih dana vidite dvadeset mališana na jednom mjestu, bar jedan je bolestan! Ovo važi i za rođendane. Često će roditelji dovesti “rovito” dijete na rođendan kod druga ili drugarice “da se ne uvredi slavljenik”. Bolje da se uvredi nego da se razboli! Da ne govorimo o gotovo ritualnom ljubljenju slavljenika koji to obično NE voli!

Iako se to rjeđe dešava, ponekad i slavljenik stiže bolestan “da mu ne propadne slavlje”. Bolje otkazati proslavu nego razboljeti male goste!

 

Mogu li mame i tate donijeti viruse u dom?

Pogledajte ponekad sebi grlo – vidjeti ćete da je često crveno, a mi ne osjećamo tegobe. To su virusi na koje smo se mi odavno navikli, ali koji maloj djeci mogu donijeti bolest. Mi zaista možemo prenijeti djeci poneki virus, ali to ipak nije glavni uzrok porasta infekcija kod djece. Mame i tate treba da zaštite svoju djecu kada su sami bolesni.

 

Ima li djece koja naprosto ne znaju da se paze?

Nažalost ima!

Zdravstveno vaspitanje treba da počne u kući, ali i u prvim godinama predškolskog obrazovanja. Djeca brzo i lako uče, pa uz malo truda možemo da ih naučimo osnovnim higijenskim principima, ali i kako da zaštite sebe i drugu djecu od infekcija. Pranje ruku je pravi primjer – to je lak, ali nevjerovatno efikasan našin sprečavanja širenja infekcija!

 

najboljamamanasvetu.com