Koliko zapravo rade mame koje “ne rade”?

Koliko zapravo rade mame koje “ne rade”?

A ti ne radiš?“ – rečenica je to od koje se mamama diže kosa na glavi.

Koliko god nevjerojatno zvučalo, mame koje ujutro ne odlaze na „pravi“ posao, ipak ne prespavaju dan kako mnogi vole vjerovati.

Kada se nađete u situaciji da vam je šef dvogodišnjak, pauze za ručak ili samo odlazak na toalet zabranjene su. A i u nedostatku kreativnosti nadređeni postaje izrazito nervozan.

Dok šef uredno spava u radno vrijeme, to nije znak da smijete odmoriti. Tek tada se možete baciti na poslove čiji rezultati se ionako do kraja dana neće više ni vidjeti ni pamtiti.

Ljudi s nešto više razumijevanja vole vjerovati da je biti mama koja „ne radi“ jednako zahtjevno kao da mora ići svaki dan na posao. No, ni oni nisu ni približno u pravo.

„A ti ne radiš?“ – rečenica je to od koje se mamama diže kosa na glavi.

Naime, čak je i američke istraživače je zanimalo kolko mame zabušavaju, odnosno ne zabušavaju. Istraživanje koje je naručila tvrtka Welch`s trebalo je doći do podrobnijih rezultata koliko je vremena zapravo potrebno da se bude mama.

Rezultati bi mogli iznenaditi i same mame, no srećom, kada se radi sa srcem sve je lakše!

Zaključak istraživanja jest da prosječne majke rade gotovo 100 sati, odnosno više od dvostrukog radnog vremena. Tate, što kažete na to?

Istraživanje je provedeno na 2000 majki s djecom od pet do dvanaest godina. I ne biste vjerovali, mame čak i izvan radnog vremena rade. Vikendi su ništa manje zahtjevni od svakog radnog dana u tjednu.

Prosječni radni dan započinje u 6:23 ujutro i završava u 20:31 uvečer.

Gotovo 70% mama osjeća pritisak okoline u segmentu pripreme zdrave prehrane za svoju djecu.

Većinu vremena koje mame imaju za sebe (prosječno 67 minuta) uglavnom potroše u kupaonici kada se pokušavaju okupati bez malene publike.

Oko 40% mama je izjavilo da se osjećaju kao da je njihov život tek niz zahtjevnih zadataka koje treba ispuniti. Gotovo 70% mama osjeća pritisak okoline u segmentu pripreme zdrave prehrane za svoju djecu.

Umorna mama

Kako se opustiti?

Na popisu stvari koje spašavaju život premorenim mamama jesu:

  1. Vino
  2. Povremeno čuvanje djece (najčešće od strane baka i djedova)
  3. Netflix (za opuštanje na kraju dana ili za zainteresirati mališane kada postanu nemogući)
  4. Igračke
  5. iPad
  6. Vlažne maramice
  7. Zdravi snackovi

Na popisu 20 najkorisnijih otkrića u tim trenutcima svakako su se našli i kava, usputno drijemanje i podizanje tona.

 

trudnoca.hr