Endometrioza

Endometrioza

Šta je endometrioza?

Kod endometrioze dolazi do rasta endometrijskog tkiva izvan same maternice. Kako se za vrijeme mjesečnice to tkivo ljušti i dolazi do krvarenja, ukoliko je tkivo rašireno na jajnike i jajovode iako je ljuštenje prisutno, ne dolazi do menstruacije, a krv koja ostaje u organizmu uzrokuje brojne tegobe kao što su unutarnje krvarenje, izrazito snažni bolovi i može izazvati upale. Samo endometrijsko tkivo se najčešće pojavljuje na okolnom tkivu, kao što su jajovodi i jajnici, no primjećena je i pojava na mjehuru, crijevima i trbuhu. Iako nije nužno da bilo kakvi simptomi budu uočeni, endometrioza se najčešće manifestira kroz izrazito bolne mentruacije, probavne tegobe, bolna mokrenja prilikom menstruacije i bol pri spolnim odnosima.

Zašto dolazi do endometrioze?

Sumnja se da do endometrioze dolazi zbog slabljenja imuniteta ili zbog genetskog naslijeđa. Kod zdravog organizma se imunološki sustav može boriti u početku stvaranja endometrijskog tkiva izvan maternice i izlučiti ga iz organizma, dok je kod oslabljenog imuniteta to onemogućeno. S druge strane, kada je nasljedni faktor u pitanju, smatra se da su vam povećane šanse za pojavu endometrioze ukoliko se već pojavljivala u užoj obitelji.

Kako dijagnosticirati endometriozu?

Ukoliko se jave simptomi koji bi mogli ukazivati na endometriozu liječnik će vjerojatno prvo obaviti ultrazvučni pregled kako bi utvrdio postoje li ciste na jajnicima ili neobična zadebljanja. Uzapredovala endometrioza ponekad se može vidjeti i prilikom samog ultrazvučnog pregleda. Ukoliko liječnik sumnja isključivo na endometriozu biti ćete podvrgnuti laparoskopiji. Trbuh pacijentice se napuhava sa ugljičnim dioksidom kako bi se jajovodi što bolje vidjeli i bili dostupniji prilikom zahvata. Kako bi bolje vidjeli veličinu i broj enometrijskih izraslina uvodi se cjevčica sa svjetlom i povećalom laparoskopskim putem tako što se radi veoma malen rez u neposrednoj blizini pupka. Ukoliko se radi o bezopasnom otklanjanju endometrijskog tkiva, ono može biti uklonjeno već prilikom samog laparoskopskog pregleda.

Liječenje endometrioze

Medicinski lijek za endometriozu ne postoji, no mnogo je stvari koje mogu pomoći pri razvoju bolesti. Ukoliko ste u poodmaklim godinama vjerujemo da će vam utjeha biti činjenica da se nakon ulaska u menopauzu bolest povlači i u velikom broju slučajeva čak i potpuno nestaje. Ukoliko ne možete zanijeti upravo zbog endometrioze, a silno želite dijete, liječnik će u vašem slučaju vjerojatno preporučiti operaciju kojom se otklanja endometrijsko tkivo i u većini slučajeva nakon operacije žene uspiju zatrudnjeti. Svakako treba imati na umu da je vrlo malo slučajeva u kojima se endometrioza ne vrati nakon operacije. Obično se kroz narednih godinu od operacije endometrijska tkiva ponovno javljaju, tako da ako želite zatrudnjeti, najveće šanse za to su netom nakon operacije. Ukoliko još ne razmišljate o trudnoći, već vam endometrioza narušava kvalitetu života zbog izrazito snažnih bolova ili krvarenja jedan od načina kako si pomoći su kontracepcijske pilule koje sprječavaju ovulaciju i samim time sprječavaju nastanak novih cista, ožiljaka i endometrijskog tkiva.

Mnogo je žena koje su uspjele posljedice endometrioze smanjiti na najnižu moguću razinu i to upravo prehranom koja bi trebala biti bogata ribom, žitaricama, voćem i povrćem, a tjelovježba redovita.

Ukoliko to ne pomogne, moguće je otklanjanje endometrijskog tkiva laparoskopskim putem. U vrlo teškim slučajevima možda će biti potrebno u potpunosti ukloniti i neke organe zahvaćene endometrijskim tkivom. Ako endometrioza izaziva nepodnošljive bolove postoji nekoliko stvari koje preporučujemo kako bi bol ublažili do posjeta liječniku. Svakako imajte uvijek uz sebe tablete protiv bolova koje vam je liječnik propisao. Kako bi izbjegli zatvor potrudite se da vaša hrana bude bogata vlaknima i pokušajte bol umiriti toplom kupkom i mirovanjem. Mnogo je žena koje su uspjele posljedice endometrioze smanjiti na najnižu moguću razinu i to upravo prehranom. Kod nekih žena je čak i utvrđen potpuni nestanak endometrijskog tkiva uslijed promjene stila života. U većini slučajeva se navodi kako je potrebno u potpunosti izbaciti crveno meso iz prehrane, a mliječne proizvode svesti na minimum. Prehrana bi trebala biti bogata ribom, žitaricama, voćem i povrćem, a tjelovježba redovita.

 

trudnoca.hr