Akupunktura u trudnoći

Akupunktura u trudnoći

Akupunktura kao viševjekovni vid liječenja odavno je probila granice svoje zemlje i osvojila svijet istočne i zapadne medicine. Postoji mnogo razloga zašto je to tako: ovaj vid kineske alternativne medicine potpuno je

 

 1. neinvanzivan,
 2. bez štetnih efekata,
 3. tretmani traju pola sata.

 

Gotovo je bezbolan (igle koje se koriste u akupunkturnim tretmanima izuzetno su tanke). Njihova svrha je da stimulišu tačke na našem tijelu koje po kineskom učenju podstiču uspavanu energiju našeg organizma da se probudi i sam izbori sa bolešču.

Pitali smo dr Slavicu Vasiljević, ginekologa specijalistu i akupunkturologa zbog kojih tegoba trudnice najčešće dolaze kod nje u ordinaciju Merida. Prvi razlog je što je trudnoća period u kom se maksimalno izbjegava bespotrebno i suvišno korištenje lijekova. U slučajevima kada je buduća mama i prije trudnoće patila od : glavobolje, migrene, upale sinusa, astme, bronhitisa, bolova u kičmi, vratnoj kičmi ili jakih ukočenosti akupuinktura može brzo i efikasno riješiti ova stanja bez konzumiranja suvišnih lijekova. Takođe bih ovom prilikom pomenula da akupnktura može u velikom broju slučajeva potpuno ukloniti paralizu facijalis za desetak tretmana.

Trudničke tegobe koje se liječe akupunkturom

Pored situacija kada želimo da izbegnemo lijekove, akupunktura u ginekologiji liječi određena stanja tipična za trudnoću na koje zapadna medicina ponekad nema adekvatan odgovor. Takva stanja su:

 1. Stres i uznemirenost
 2. Jake mučnine (ponekad zbog jakih mučnina u trudnoći žene sedmicama pate od jake iscrpljenosti i na kraju završe na infuziji, ovo stanje se stručno zove Hyperemesis Gravidarum
 3. Otoci
 4. Vrtoglavica
 5. Umirenje psihe i psihofizička priprema za porođaj
 6. Ostavljanje cigareta (Akupunktura je dobra podrška ženama koje u ovom periodu ostavljaju cigarete jer se u jednom tretmanu rješava više problematičnih tačaka: čiste se pluća, jača se volja, po želji se bocka čak i tačka za pojačan apetit tako da nema dodatnoh “grickanja” i gojenja  i naravno, stresa. Žene koje na ovaj način ostavljaju cigarete često kažu da i ako probaju cigaretu, ukus je izmenjen i odbojan.)
 7. Psihofizička priprema za porođaj ( otklanjanje stresa, napetosti, podsticanje kontrakcije mišića materice, ubrzava otvaranje grlića i ublažava porođajne bolove)
 8. Pred sam porođaj, kada je beba okrenuta karlično uz pomoć samo 2 akupunkturne tačke i tri do pet tretmana moguće je vratiti bebu u pravi položaj (okrenuta glavom) i time znatno olakšati porođaj i majci i djetetu.

 

mamaibeba.rs