Navike koje loše utječu na zube

Navike koje loše utječu na zube

Čim niknu prvi zubići vrijeme je da se počne voditi briga o njihovom zdravlju. Prva greška koju roditelji mogu napraviti je uspavljivanje djeteta s bočicom u koju stavljaju razne napitke od kojih nastaju naslage na zubima te vrlo brzo uzrokuju karijes koji se naziva cirkularni karijes ili karijes bočice. On kreće od gornjih prednjih zubića i s vremenom se širi prema stražnjima i može napredovati dosta brzo. Zato je važno izbjegavati bočicu tijekom noći.

Postoji niz navika koje mogu negativno utjecati na razvoj čeljusti i poredak zuba u zubnom luku što ne donosi samo estetski problem nego može narušiti kako funkciju tako i zdravlje zubi općenito.

Kod djece koja još doje savjetuje se nakon noćnog hranjena oko prsta namotati gazu namočenu u vodu i odstraniti naslage sa zuba koliko god je to moguće. Osim bočice, duda varalica također uvelike pomaže roditeljima da se dijete umiri i lakše zaspi. Problem nastaje onda kada se razvije navika na dudu koju je kasnije jako teško ukloniti. Ako se ona na vrijeme ne izbaci, mogu se javiti poremećaji u razvoju čeljusti, postavi zubi i anomalije zagriza kao što su otvoreni ili križni zagriz. One se mogu spontano povući ako se duda ukloni prije nicanja trajnih zubi i time izbjeći komplikacije u razmještaju trajnih zubi.

Postoji niz drugih nepodesnih navika koje mogu negativno utjecati na razvoj čeljusti i poredak zuba u zubnom luku što ne donosi samo estetski problem nego može narušiti kako funkciju tako i zdravlje zubi općenito. Neke od njih su sisanje prsta, drugih predmeta, pa čak i cijele šake, guranje jezika naprijed, disanje na usta. Stoga je vrlo važno na vrijeme ih prepoznati i djelovati. Oralna higijena jedna je od najvažnijih navika koje dijete mora usvojiti i zadržati za cijeli život. Bitno ga je naučiti kako su slatkiši dopušteni no samo u primjerenim količinama te kako ostatak prehrane mora biti uravnotežen i sastojati se od zdravih namirnica koje nam daju sve ono što je potrebno za zdravlje i optimalan sklad organizma.

 

trudnoca.hr