Naše male pametnice: Kako se razvija memorija kod beba?

Naše male pametnice: Kako se razvija memorija kod beba?

Naše male pametnce: Kako se razvija memorija kod beba

Još dok je u stomaku beba čuje majčin glas, koji kasnije prepoznaje već u prvim satima nakon rođenja – jer ga je zapamtila. A kako teče dalji razvoj memorije vaše bebe saznajte u tekstu koji slijedi.

0-6 mjeseci

Prije nego što se rodi, beba počinje da prepoznaje vaš glas. To prepoznavanje se intenzivira u toku prvih sati nakon rođenja, da bi već poslije navršene prve sedmice beba počela da prepoznaje i vaš lik.

Kada navrši četiri sedmice, kod nje počinje da se razvija kratkotrajno pamćenje. Znaće ko ste, ali će misliti da postoji više vas! Još uvijek nije shvatila činjenicu da stvari postoje i onda kada ih ne vidi.

Između drugog i četvrtog mjeseca, beba će početi da se sjeća stvari koje su povezane sa izvesnim objektima. Ukoliko joj ponovo date igračku koja stvara zvuk kada se trese, ona će znati šta da radi sa njom, bez obzira što se neko vrijeme nije igrala sa zvečkom.

Dok ne napuni šest mjeseci, bebina memorija će uveliko početi da se razvija. Radeći iste stvari, svakog dana u isto vrijeme, beba će početi da povezuje izvjesne stvari sa određenim aktivnostima, kao djelom svakodnevne rutine. Možete je dodatno podstaći tako što ćete joj pjevati istu pjesmu kada je vrijeme za spavanje ili joj davati istu činijicu kada je vrijeme za večeru – i time joj olakšati da shvati o kojoj rutinskoj radnji je riječ.

6-12 mjeseci

Bebina memorija postaje “prefinjenija”. Sada shvata da je samo jedna mama, što će doprinjeti da se još više veže za vas i da se uznemiri kada negdje odete. Razumije da kada nešto nije tu – ne znači da je nestalo, već da je samo “otišlo” na drugo mjesto. Zato će, kada ispusti neki predmet, početi da ga traži. Da je svakim danom sve pametnija, pokazaće i tako što više neće biti dovoljno da igračku koju želite da sklonite od nje stavite ispod pokrivača, jer će početi da je traži!

Vaša beba će, takođe, početi da se vezuje za okruženje i ljude koji su joj bliski. Pošto odlazak na nepoznato mjesto može da joj izgleda pomalo zastrašujuće, ponesite što više njenih omiljenih stvari (ukoliko obilazite familiju, idete na odmor…) – to će joj pomoći da se osjeća kao kod kuće.

Kako se bude približavao njen prvi rođendan, beba će sve više da se navikava na svakodnevnu rutinu, pa će početi da pamti šta dolazi sljedeće.

 

bebiron.net