Njega zubi kod djece

Njega zubi kod djece

Uspavljivanje sa bočicom

Najčešća greška, koja kasnije dovodi do nekvalitetnih i oštećenih zubića, jeste uspavljivanje djeteta sa bočicom. Kada uspavljujemo djecu sa bočicom, hrana iz bočice ostavlja naslage na zubićima i desnima djeteta i na taj način se stvaraju idealni uslovi za trenutno i buduće propadanje zubića, kako mliječnih, tako poslije i trajnih. Svaki put kada završite sa hranjenjem vašeg djeteta, na svoj prst stavite vlažnu gazu i temeljito očistite usnu šupljinu djeteta. Ukoliko dijete ne može zaspati, radije mu dajte neku ergonomsku cuclu nego da ga pustite da spava sa flašicom iz koje curi hrana koja mu može oštetiti zubiće.

Odvikavanje od cucle

Odvikavanje od cucle također je jako važno za zdrav razvoj zubića kod djece. Ukoliko dijete koristi cuclu kada mu počinju izbijati trajni zubi, vrlo lako se mogu stvoriti deformacije i nepravilan rast vilice što kasnije može dovesti do raznih dentalnih komplikacija. Deformacije vilice uslijed korištenja cucle mogu se desiti i prije nicanja trajnih zuba, ali ako se cucla prestane koristiti prije početka nicanja trajnih zuba, te deformacije obično se mogu same i spontano povući. Dakle, za zdravlje dječje usne šupljine,  jako je važno da se prestane sa korištenjem cucle prije nicanja trajnih zubića.

Uravnotežena ishrana

Ono što će zasigurno zaštiti i održati zdravlje zubića kod vaše djece jeste i pravilna i zdrava prehrana. Svoju djecu morate naučiti da se slatki jedu samo ponekad i da se usna šupljina mora isprati vodom svaki put nakon što se pojede neki slatkiš. Ukoliko uspijete stvoriti zdrav odnos prema hrani kod svoje djece, to neće samo očuvati njihove zube zdravim, bijelim i sjajnim, to će očuvati zdravim cijeli njihov organizam! Oralna higijena jedna je od najvažnijih navika koje dijete mora usvojiti i zadržati za cijeli život.