Zašto dolazi do oticanja nogu tijekom trudnoće?

Zašto dolazi do oticanja nogu tijekom trudnoće?

Otoci nastaju zbog zadržavanja tečnosti, točnije zbog materice koja raste i vrši pritisak na krvne tokove koji nose tečnosti iz zglobova i stopala. Može se dogoditi da nedovoljan unos proteina uzrokuje zadržavanje tečnosti.

U kojem periodu trudnoće dolazi do oticanja nogu?

Kod čak 75 % žena u toku trudnoće dolazi do pojave otoka i obično je to normalna pojava. Najčešće se problem sa oticanjem javlja pri kraju trudnoće, u trećem trimestru, a nekada čak i u drugom, a obično se žene žale da je najizraženije pred kraj dana.

Kada se trebam zabrinuti zbog pojave otoka?

Ukoliko primetite da su vam noge jako otečene ili da je jedna više otečena, obavezno pozovite doktora.

Kada se oteg javi naglo ili u ekstremnoj količini i ukoliko se javi i u predjelu lica i ruku, obavezno o tome treba obavijestiti doktora, jer može biti znak preklampsije ili ozbiljnih problema (sa bubrezima, krvnim tokovima).

Također, doktora treba pozvati i ukoliko primjetite da je jedna noga više otečena ili ako osjetite bolove i trnjenje u listu ili butu.

Da li se ova tegoba može zadržati i nakon trudnoće?

Kada se porodite oteg će nestati čim iz organizma eliminišete višak tečnosti. U prvim danima nakon porođaja moguća je pojava češćeg mokrenja i pojačanog znojenja.

Kod većine žena se stopala potpuno vraćaju u normalu brzo nakon porođaja, međutim kod nekih je moguće da se stopalo poveća za pola ili cijel broj, ali ne trebate brinuti zbog toga, jer je to normalna pojava.

O čemu treba voditi računa prilikom odabira obuće?

Na prvom mjestu treba izbjegavati neudobnu, usku obuću, kao i visoke štikle, jer veoma lako možete izvrnuti zglob, ali ne treba nositi ni sasvim ravne cipele, idealna visina je 3-4 cm.

Najbolje je odlučiti se za odgovarajuće udobne patike, koje štite zglob, a tokom ljeta papuče anatomskog oblika, klompe, ili papuče sa zatvorenim prstima.

Također, treba voditi računa kakve čarape nosite. Izbjegavajte čarape koje previše stežu i mogu da zaustave cirkulaciju.

Da li se preporučuje masaža stopala?

Masaža stopala u slučaju otega ne samo da je prijatna, već je i veoma opuštajuća. Najjednostavnije je da zamolite partnera da vam izmasira stopala i noge, a čak možete i sami to uraditi masirajući stopalo jedno od drugo.

Da li se oticanje može sprečiti?

Protiv otega preporučuje se čaj od korijandera.

Ukoliko se budete pridržavali nekih osnovnih savjeta značajno možete smanjiti oticanje stopala i nogu:

•    Kad god ste u mogućnosti istežite se i podignite noge, a ukoliko duže vrijeme stojite ili sjedite (što bi trebalo izbjegavati koliko je god to moguće), često pravite pauze da prošetate, kako bi potakli cirkulaciju.
•    Izbjegavajte nošenje čarapa i obuće koje vas stežu.
•    Kada sjedite nemojte prekrštati noge i izbjegavajte nošenje uskih hlača.
•    Unosite dovoljno tečnosti, oko 8 čaša vode dnevno, zdravo se hranite i izbjegavajte veoma slanu i začinjenu hranu.
•    Izbjegavajte kupanje vrućom vodom, a pred spavanje će vam sigurno prijati da noge istuširate prohladnom vodom.
•    Redovno umjereno vježbajte. Šetnja i plivanje se posebno preporučuju, kao i vježbe u vodi.
•    Čaj od korijandera može biti od pomoći u slučaju znojenja i otega. Dvije šoljice ključane vode prelijte sa dvije kafene kašike ove biljke. Ohlađen napitak piti tri puta u toku dana.