Što sve treba za vaše novorođenče ?

Što sve treba za vaše novorođenče ?

Premda krećete u ovaj neobičan novi svijet koji se može činiti poput obeshrabljujućeg zadatka, možete se utješiti znajući da su mnogi prošli ispred vas ovo iskustvo koje ne bi mijenjali danas ni za što na svijetu.

Koji baby proizvodi su bitni za prvu godinu?

Dječja odjeća obično se mjeri po dobi, ali se može razlikovati od brandova. Na primjer, od 3 do 6 mjeseci body za bebe iz jednog branda može biti lagodan na vašem 4-mjesečnom djetetu, a ista veličina iz drugog branda može biti prevelika. Potražite odjeću koja također navodi smjernice za težinu ili visinu kako bi vam pomogle pomoći pronaći one koje će najbolje odgovarati vašem djetetu. Provjerite imate li nekoliko odjevnih predmeta u sljedećoj veličini prije nego što ga vaše dijete zatreba – bebe brzo rastu!

Za svakodnevno nošenje, razmislite o udobnosti i jednostavnosti. Potražite meku, prostranu, izdržljivu odjeću koja vašem djetetu omogućuje pomicanje i ritanje. Izaberite materijale koje se neće oštetiti pri čestim pranjima koji će se držati kroz česte pranje.

Organska dječja odjeća izrađena je bez oštrih boja ili potencijalno štetnih kemikalija, ali obično je skuplja. Bez obzira što odaberete, koristite nježan deterdžent za pranje koji je prilagodljiv bebama, kako bi se spriječilo nadraživanje kože.

Jednodijelni odjevni predmeti: neki od njih su u osnovi samo pidžamice koje su prikladne za spavanje i igru. Kada kupujete bodije, svakako kupite barem 10ak i obavezno pripazite da se kopčaju s prednje strane. Naći ćete se u situacijama kada ćete bebu trebati mijenjali i po nekoliko puta dnevno, a odjeća koja se treba skidati preko glave može biti jako nepraktična. Bodiji koje je lako skinuti uštedjet će vrijeme i živce i vama i vašoj bebi.

Rastezljive hlače: olakšavaju mijenjanje prljavog komada odjeće bez svlačenja cijele odjevne kombinacije. Elastični struk lako se uklapa preko pelena i trbuha vaše bebe.

Odjeća za van: džemperi, vunene jakne i prsluci lako se oblače i skidaju. Mnoge bebe ne vole gurati glavu kroz mali otvor vrata. Kupite veće veličine i potražite predmete s labavim rukavima koji neće zahtijevati povlačenje i nemir.

Kapa i rukavice

Čarape ili cipeliceU zatvorenom prostoru potrebno vam je puno čarapica i cipelice ili kožne papuče koje će nositi vani.

CipeleNe morate kupiti odmah cipele s tvrdim đonom tijekom prve godine života vaše bebe. Neki stručnjaci preporučuju da pričekate dok vaše dijete ne počne samostalno hodati, zbog toga što cipele mogu ometati razvoj djeteta. Do tada pokriti noge čarapicama ili cipelama koje imaju neklizajući đon.

Kada dođe vrijeme za kupnju čvršće obuće, otići do trgovine koja je specijalizirana za dječje cipele. Prodavač može izmjeriti nogu vašeg djeteta i preporučiti odgovarajući stil i brend  te preporučiti vam veličinu koja odgovara i pruža djetetu mogućnost da mu raste noga vaše dijete noge, preporučiti odgovarajući stil ili brand te ukazati na veličinu koja će mu odgovarati i omogućiti rast noge.

Pidžame: Kada oblačite dijete za spavanje, imajte na umu tri stvari: sigurnost vaše bebe, njezin komfort i način na koji ćete moći promijeniti u sred noći  prljave pelene. Bez obzira koliko slatko izgledaju, izbjegavajte pidžame koje imaju puno kopči ili one koje se teško oblače i skidaju.

Pidžame od mekane, prozračne i prirodne tkanine poput pamuka su udobne i veoma su dobra zamjena za sintetiku. Izbjegavajte pidžame koje imaju po sebi vrpce, vezice i druge ukrasne detalje koji se mogu omotati oko vaše bebe i na taj način predstavljaju opasnost od gušenja.

Pelene:  Bez obzira koje pelene koristite, bile one od tkanine ili za jednokratnu uporabu beba će vjerojatno promijeniti od 10-12 pelena dnevno, pa je najbolje se orijentirati po tome I planirati koje vrste pelena ćete koristiti. Ako koristite pelene od potrošnih materijala, preporučujemo vam da počnete s malim paketima s nekoliko različitih vrsta u slučaju da beba ima određene vrste alergija pa joj mogu iritirati kožu.

Maramice: Kada god planirate kupiti maramice, pokušajte napraviti vlastite ili koristite ručnik s toplom vodom, tako ćete uvijek biti spremni.

Stol za promjenu pelena: Ne morate kupiti pravi stol za promjenu pelena, ali ćete vjerojatno željeti odrediti mjesto na kojemu ćete mijenjati pelene bebi. Neki roditelji koriste jastuk kako bi bebi promijenili pelene, dok neki stave ručnik na pod ili krevet. Uvijek imajte na umu da čuvate bebu rukama dok joj mijenjate pelene, kako se beba ne bi ozlijedila, posebice ako je na povišenoj podlozi.

Oprema za bebu

Nosiljka za bebu: Nositi vašu bebu znači da se vaša malena može privući uz vas i tako imate obje ruke slobodne da radite s njima što poželite.

Kada birate nosiljku za bebu, morate biti sigurni da su svi pojasevi sigurni I da će čuvati vašu bebu. Također je dobra ideja da pronađete nosiljku koja se može oprati ili lako očistiti.

Dječja kolica: Trebat ćete efikasan način kako biste vodili svoju bebu svuda po gradu. Razmislite o svojim potrebama: Da li želi te imate mjesto za pohranu kako biste olakšali kupovinu sa svojom bebom? Želite li sjedalo koje se povlači kako bi vaša beba lakše zaspala? Hoćete li se penjati i spuštati često niz stepenice ? Odabirom odgovarajućih dječjih kolica možete si olakšati život.

Dječja sjedalica za auto: Sjedalica za auto je obavezna. Možda vam djeluje kao primamljiva ideja da kupite već korištenu sjedalicu za auto, ali to nije dobra ideja. Postoje određeni propisi koje sjedalica mora ispuniti kako bi bila sigurna za dijete.

Većina sjedalica koja se proizvode danas imaju oznaku s datumom trajanja i one se obično smatraju sigurnima od 5 do 8 godina. Uvijek budite na oprezu i pazite da li je sjedalica ispravna kako biste ponajprije omogućili sigurnost vašoj bebi.