Pojačana pigmentacija u trudnoći

Pojačana pigmentacija u trudnoći

 

To je zato što se pigmentacija događa oko čela, nosa i jagodica i oblikuju masku. Također mogu se razviti tamne mrlje na obrazima, duž linije prstiju, ili na podlakticama i drugim dijelovima tijela koji su izloženi suncu. To je zbog činjenice da naše tijelo izlučuje više melanina tijekom trudnoće. Neke žene doživljavaju više pigmentacije od drugih kada se izlažu suncu. Koža zauzvrat proizvodi više melanina kako bi se smanjila šteta koju uzrokuju sunčeve zrake. Ovo stanje je privremeno i može se smanjiti nakon poroda. Štoviše, koža koja je više pigmentirana – poput bradavica, pjega, ožiljaka i kože genitalija – može postati još tamnija tijekom trudnoće. To se također događa u područjima gdje su trenja česta, poput pazuha i unutarnjih bedara.

Što uzrokuje melasmu?

Melasma može biti izazvana hormonskim promjenama tijekom trudnoće, što stimulira privremeno povećanje količine melanina koje tijelo proizvodi. Melanin je prirodna tvar koja daje boju kose, kože i očiju.  Je li linea negra povezana s melasmom?Povećana proizvodnja melanina koji uzrokuje mrlje lica melasme također uzrokuje linea negru. Riječ je o liniji – crti koja se proteže horizontalno preko sredine trbuha. Prije trudnoće linijska alba (bijela linija) prolazi od trbušnog pupka do stidne kosti. Tijekom trudnoće, linija alba zbog povećane pigmentacije pretvara se u liniju negra (crna linija).

Kako mogu spriječiti nastanak melazije tijekom trudnoće?

Sve promjene u pigmentaciji kože uslijed melasme obično nestaju nakon poroda. Koristite zaštitu od sunca. To je presudno jer izloženost sunčevim ultraljubičastim (UV) zračenjem aktivira melasmu i pojačava promjene pigmenta. Čak i ako nije sunčano, nanesite zaštitu od sunca kada se nalazite na otvorenom prostoru. Ako ne namjeravate napustiti dom ili provesti puno vremena vani, dobro je primijeniti zaštitu od sunca kao dio vaše jutarnje rutine. Ograničite vrijeme koje provodite na suncu. Prisutnost melasme nakon trudnoćeMelasma obično blijedi bez liječenja poslije poroda bebe.

Zamračena mjesta vjerojatno će nestati godinu dana nakon poroda, a vaša će se koža vratiti u prvobitno stanje.Za neke žene, kontracepcijska sredstva koji sadrže estrogen mogu pridonijeti nastanku melasme. Ako se na vašoj koži još uvijek nalaze mrlje i smetaju vam, razgovarajte sa svojim liječnikom ili dermatologom o mogućnostima liječenja melasme. Nemojte očekivati ​​brze rezultate – može proći mnogo mjeseci da biste vidjeli poboljšanja. Ako drugi tretmani nisu pomogli, dermatolog može olakšati tamne mrlje laserskim tretmanima, ali nemojte da vam to bude jedina opcija.U svakom slučaju, nastavite štititi vašu kožu od sunca svakodnevno korištenjem krema za sunčanje, noseći zaštitnu odjeću i ostati izvan sunca tijekom dana kada su zračenja visoka.