Natečeni gležnjevi i noge mogu imati osjećaj neugodnosti i težine

Natečeni gležnjevi i noge mogu imati osjećaj neugodnosti i težine

Bubrenje, ili edem, dolazi od viška tekućine koja se skuplja u tjelesnim tkivima. Uobičajeno je imati određenu količinu oticanja tijekom trudnoće, posebno u gležnjevima i nogama, jer zadržavate više vode. Promjene u hemiji krvi također pokreću tekućinu u tkivo. Bubrenje u trudnoći vrlo je česta pojava, osobito u trećem tromjesečju. Do 80% zdravih trudnica ima otekline donjih nogu u kasnoj trudnoći.

Također, vaša rastuća maternica stavlja pritisak na zdjelice i donju šupljinu vena. Tlak usporava povratak krvi iz vaših nogu, uzrokujući da se nakuplja i tjera tekućinu iz žila u tkiva stopala i gležnjeva. Zbog toga ćete najvjerojatnije razviti edem tijekom trećeg trimestra. To može biti otežano za žene s prekomjernom amnionskom tekućinom ili za one koje nose blizance. Edem također ima tendenciju da se pogorša na kraju dana i tijekom ljeta.

Do kraja trudnoće, oteklina može također utjecati na ruke. Ako nosite prstene, mogu biti uski na prstima. Nakon poroda, oteklina će nestajati prilično brzo kako vaše tijelo bude oslobađalo dodatne tekućine. Možda ćete se suočavati s čestim izmokravanjem i znojenjem prvih dana nakon poroda. Možete nositi tamne suknje, hlače ili maxi haljine ako želite prikriti noge ili gležnjeve kako bi se osjećali ugodno.

Međutim, oteklina vrlo povremeno može biti znak ozbiljne bolesti. Ako imate iznenadno oticanje lica, ruku ili stopala, nazovite svog liječnika. Ako se samo jedna noga osjeća vrućom i natečenom, odmah se obratite liječniku opće prakse.

Isprobajte ove metode kako biste kontrolirali oticanje:

-Podignite noge kad god je to moguće, jer to će vam pomoći u cirkulaciji. Na radnom mjestu držite tronožac ili kutiju pod stolom. U kući i u krevetu, pokušajte leći na bok, jer to odnosi pritisak s donje šuplje vene i sigurnije je za bebu.

– Pokušajte ne stajati dugo. Na poslu, uzmite redovite stanke.

– Vježbe noga mogu pomoći da se smanji oticanje gležnja.

– Nosite udobne cipele. Možda ćete čak morati kupiti cipele za broj veće u posljednjem tromjesečju.

Pokušajte se sjetiti da oteklina, iako sa sobom nosi osjećaj nelagode, neće trajati zauvijek. Oteklina će nestati dolaskom vašeg novorođenčeta.