Njega bebine kože
Smiling baby after shower with towel on head

Njega bebine kože

Osjetljivost kože nije samo problem kod bebe već i kod odraslih osoba. Razlog tome je da je koža najveći ljudski organ koji je konstantno na udaru razno-raznim vanjskim faktorima a isto tako je i ogledalo unutrašnjih zbivanja i reakcija u organizmu.

Međutim iako na prvi izgled bebina koža i koža odrasle osobe izgledaju isto, postoji velika razlika između ove dvije kože. Jedno je bitno znati, a to je da koža najviše sadrži vode i da bez konstante hidratacije propada i isušuje se.

Bebina koža je vrlo osjetljiva i znatno tanja od kože odrasle osobe, pa prema tome treba biti vrlo pažljiv pri upotrebi i odabiru raznih krema, ulja i losiona.

Osjetljivost bebine kože se ogleda u tome da je ona oko 40 % tanja od kože odrasle osobe i da su slojevi kože još u formiranju te su međusobno slabo povezani. Baš radi razvoja i formiranja kože, koža bebe zahtjeva puno veću količinu hidratacije i radi toga puno brže apsorbira vodu i druge tvari. Baš radi tog bržeg upijanja vode i same vlage bitno je odabrati prave kreme i losione, jer ako sadrže štetne tvari one mogu putem kože ući štetno uticati na bin rast i razvoj.

Prilikom odabira kozmetike i njege za bebu izbjegavajte kozmetiku koja sadrži umjetne boje, alergente, iritirajuće konzervante stoga se tokom prvih dvanaest mjeseci bebinog života izbjegavaju pjenušave kupke. Pri kupanju bebe vrlo je bitno obratiti pažnju na područje iza ušiju i između prstića što na rukama što na nogama, jer tu je koža posebno tanka i osjetljiva i vrlo podložna infekcijama.

Koje supstance mogu izazvati reakcije u bebinom organizmu?

Mit o tome da je kamilica vrlo zdrava za kožu i da se treba koristiti kod male djece i beba ipak nije tačna. Zašto? Kamilica je jedna od najčešćih alergena i pored toga jako isušuje kožu bebe, prema tome zaobiđite ispiranje bebine kože kako bi upaljenu kožu bebe umirili, jer tad stvarate kontra efekat.

Maslinovo ulje koje je vrlo često baza mnogih prirodnih proizvoda ustvari remeti barijeru kože, za razliku od suncokretovog ulja koje djeluje vrlo pogodno na kožu.

Međutim ono što je najbitnije je da sva sredstva za njegu kože koristite u malim količinama jer je riječ o bebinoj koži a ne koži odrasle osobe, izbjegavajte sredstva koja su puna hemijskih aditiva i pazite na razvoj kože jer ne zaboravite da je to najveći organ našeg tjela koji doslovno predstavlja štit u borbi protiv vanjskih faktora koji utiču na organizam.