Kako strah produžuje vrijeme trajanja poroda?

Kako strah produžuje vrijeme trajanja poroda?

Provodeći mnogobrojna istraživanja, liječnici su dokazali kako pretjerani strah od poroda doista može produžiti vrijeme poroda, ponekad i za više od sat vremena. Tijelo strah detektira kao neku vrstu opasnosti te može , čak i kada su trudovi već započeli, zaustaviti porod. Najbolji način za izbjegavanje straha od poroda je fokusirati se na pozitivne stvari. Neke majke se potpuno fokusiraju na pravilno disanje kako bi sačuvale svu snagu potrebnu za tiskanje kada za to dođe vrijeme. Drugim ženama je lakše staviti strah u drugi plan razmišljajući kako će uskoro u naručju imati svoju dugo iščekivanu bebu. Ako je partner uz vas na porodu, razgovarajte s njim kada nemate trudove, ukoliko će vam tako biti lakše odagnati strah, neka to budu teme o svakodnevnom životu, potpuno nevezane uz sam porod.

Normalno je da će vas boljeti i to je nešto na što morate sami sebi pripremiti, no čak i žene koje su prije trudnoće imale vrlo nizak prag boli svjedoče kako je sva bol vrijedna prvog pogleda na svoju bebu.

Već tokom trudnoće prosudite koja metoda će kod vas najbolje funkcionirati. Sve žene se tokom trudnoće mnogo informiraju o svemu dobrom i lošem što trudnoća, porod i prinova u obitelji donose, što je svakako pozitivno, no ne dozvolite si da se previše zadržavate na istraživanju lošega. Često se kod žena pojavi panika  kada pročitaju ili čuju za samo jedno loše iskustvo jer se kod žena pojavi strah da će se upravo to dogoditi i njima. Vodite se činjenicom da je vrlo mali broj poroda koji završe loše. Normalno je da će vas boljeti i to je nešto na što morate sami sebi pripremiti, no čak i žene koje su prije trudnoće imale vrlo nizak prag boli svjedoče kako je sva bol vrijedna prvog pogleda na svoju bebu. Treba imati na umu da do komplikacija pri porodu najčešće dolazi upravo iz razloga jer porod predugo traje, tako da je ovo svakako najbolji razlog zašto pronaći bilo kakav način za pobijediti strah.

Tokofobija (strah od poroda)

Tokofobija je dosta rijedak i ekstreman slučaj kada žene imaju neopisivo snažan strah od poroda. Strah seže do te granice da žene zbog straha od poroda čak izbjegavaju trudnoću, ponekad vježbaju intenzivno sa ciljem da možda dođe do pobačaja, ponekad samo priželjkuju pobačaj kako bi izbjegli porođajne bolove. U ovim ekstremnim slučajevima koji se pojavljuju veoma rijetko svakako se savjetuje razgovor sa psihologom i vašim liječnikom kako bi vam mogli pomoći.

 

trudnoca.hr