Povišena temperature kod djece u toplim danima

Povišena temperature kod djece u toplim danima

Visoka temperatura je jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti kod roditelja, bez obzira na uzrok i vrijeme kada se javlja. Ljeto je vrijeme kada djeca nerijetko “gore”, a pošto je i napolju vruće, povišena telesna temperatura (febrilnost) u toplim danima zaista jeste veoma neprijatan problem. Slijedi priča o ljetnjim temperaturama uz preporuke kako da pomognemo djeci da se lakše izbore sa ovim problemom.

 

Koji su uzroci povišene temperature u ljetnjem periodu? 

Pored prekomernog izlaganja suncu (koje može izazvati i sunčanicu) infekcije su ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature. I mikroorganizmi (“letnji” virusi i bakterije) često dovode do porasta  telesne temperature kod djece.

Moramo naglasiti da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe, pa da je uvijek važno pravovremno dijagnostikovati i izliječiti oboljenje (koje uzrokuje skok temperature) pa tako otkloniti uzrok febrilnosti. Ipak, dok se uzrok ne izliječi djetetu moramo obarati temperaturu koja je uvijek neprijatna, a naročito tokom vrelih ljetnjih dana.

Koja je gornja granica vrijednosti temperature – kada obarati povišenu temperaturu?

Temperatura do 38oC (mjereno aksilarno – “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahtjeva terapiju – obaranje. Kod djece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahtjeva liječenje.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod djece

Ipak, kad je vruće “i spolja i unutra” treba pomoći djetetu, ali bez panike treba preduzeti sljedeće jednostavne mjere:

  • Rashladite dijete – to je obavezni prvi korak!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dijete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

  • Nemojte pokrivati dijete dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat.
  • Tuširanje mlakom (nikako hladnom) vodom je, kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC, najbolje “oružje za brzo dejstvo”

Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”.  Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

 

mojpedijatar.co.rs