Ne možete natjerati dijete da uči? 5 savjeta kako motivisati vaše dijete da uči više!

Ne možete natjerati dijete da uči? 5 savjeta kako motivisati vaše dijete da uči više!

Ponekad, teško je natjerati dijete da uči. Roditelji često osjećaju odgovornost za djetetovu budućnost.  Kao rezultat, mnogim načinima pokušavamo motivisati našu djecu – sa jako slabim ili nikakvim rezultatima.

Pa zašto je, bez obzira koju metodu koristimo, tako teško ohrabriti dijete da uči bolje? Koje su metode koje su efektivnije?

Ovaj vodić će vam pružiti 5 informativnih savjeta kako da motivirate vaše dijete da bolje uči. Ovih 5 savjeta neće samo motivisati vaše dijete nego i vas naučiti kako da utjecate i nadahnjujete  vaše dijete da uši bolje.

 

  1. Održite pozitivan i zdrav odnos s vašim djetetom

Jedna od ključnih stvari kod roditeljstva je kako utičete na dijete. Koristeći negativne načine kao sto su kažnjavanje i manipulisanje vašeg djeteta da uradi zadaću vas neće dovesti nigdje.

Činjenica je da koristeći takve načine ne stvara zdrav odnos s vašim djetetom. Savršeno je razumljivo da osječate frustraciju i anksioznost kad je u pitanju stanje vašeg djeteta u školi.

Zapravo, kako ćete motivisati vaše dijete da uči kada ne možete imati ni konverzaciju s vašim djetetom? Zato je bitno graditi odnos i povezanost s vašim djetetom.

Stvorite zdravu konverzaciju koja će ohrabriti vaše dijete da iskazuje svoje emocije i mišljenja. Pokažite pozitivnost i entuzijazam za interese vašeg djeteta. Takav odnos između vašeg djeteta i vas je vrlo snažan i značajan i stoga, koristite ga da motivišete svoje dijete.

 

  1. Koristite riječi zahvalnosti i inspiracije

 

Demonstrirajte zahvalne misli između vašeg djeteta i vas. Na primjer, kada on ili ona da gol ili koš u nekom sportu, ili kada uradi neki zadatak u kući, koristite riječi „Ponosan/na sam na tebe“ ili „Hvala ti“.

Počnite raditi na inspirisanju vašeg djeteta uz pomoć riječi zahvalnosti. Pohvalite svoje dijete i fokusirajte se više na odrastanje nego na rezultate. Ohrabrite ih da ne odustaju i da slave svoje postignuće, bez obzira kako mali bili. Budite strpljivi i sigurni. Vaše dijete će vam vremenom početi vjerovati.

 

  1. Zajedno radite na planu učenja

Pomozite svom djetetu da napravi plan učenja. Nabavite veliki kalendar koji ćete staviti na zid, ili napravite kalendar zajedno. Koristite kalendar da organizirate domaću zadaću vašeg djeteta, ispite i vanškolske aktivnosti.

Ne zaboravite pitati vaše dijete da učestvuje u organiziranju ove liste. Činjenica je da zapravo vaše dijete uši. Dobro je pitati dijete za njegovo/njeno mišljenje.  Provjeravajte regularno vaše dijete da budete sigurni da se ono ne osjeća preplavljeno.

Povrh toga, pronađite prostor koji odgovara učenju gdje se vaše dijete može fokusirati na njegovo/njeno gradivo. Pitajte dijete gdje je najbolje mjesto da se fokusira tokom učenja? Potrebno je uključiti dijete koliko je god moguće u donošenju ovih odluka, i planova za učenje. Napravit će razliku i motivisati vaše dijete da uči.

 

  1. Nagradite ih

Učenje može biti trnovit i dosadan put. Drugim riječima, kako da vaše dijete bude samo-motivisano za učenje?

Napravite strategiju gdje ćete nagraditi vaše dijete nakon učenja. Koristite ovaj pristup tako što ćete reći nešto kao „kada završiš zadaću, možeš ići kod prijatelja da se igraš“ ili „Kada završiš zadaću, možemo razgovarati o tome koliko dugo ćeš koristiti mobitel/kompjuter/ konzolu za igranje.“

Korištenjem ovog pristupa dugoročno napravit će stabilnu strukturu u životu vašeg djeteta. Također, diskutujte i planirajte nagrade za vaše dijete, pitajte ga da li želi da se igra ili da gleda TV nakon učenja.

Dajte vašem djetetu opciju da izabere nagradu, i tim putem će se vaše dijete osječati uključenim u vašu odluku te će učiti o tome kako da imaju samokontrolu kada donose odluke.

 

  1. Imajte pozitivan stav u vezi učenja

Ono što kažemo kao roditelji može razviti pozitivan stav prema učenju u školi. Pokažite vašem djetetu da vi, kao roditelj, poštujete i uvažavate obrazovanje.

Recite svom djetetu o modelima i pričama koje bi ih mogli motivisati da efikasnije uče u školi. Bitno je provesti zajedničko vrijeme čitanjem romana ili novina. Čitanje je učenje, i to može inspirisati vaše dijete da uči, što će voditi vaše dijete da bolje uči.