Porođaj u vodi – da ili ne?

Porođaj u vodi – da ili ne?

 

Relaksacija
Ako je žena jako napeta, kontrakcije mogu postati nepravilne i zato porod ne može pravilno napredovati. Opuštajuće dejstvo vode čini se da pomaže u koordinaciji trudova, tako da su manje stresni za porodilju i za bebu. Kada se žena može opustiti u toku rađanja, hormoni stresa se smanjuju, a oksitocin i endorfin (porođajni hormoni) mogu neometano djelovati.

Kraći trudovi
Mišići se lakše opuste u vodi, tako da se ne troši više energije kao što bi to bilo u stanju napetosti. Sva energija se usmjerava na maternicu i stvaranje djelotvornih trudova pa je time i porod brži…

Pokretljivost 
Voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Najbolji položaj je onaj u kojem je novorođenčetu najlakše proći kroz karlicu.

Privatnost i kontrola
Kada je žena jednom u bazenu, ona se nalazi u svojem okruženju i porodjaj je neometan. Tako može imati više kontrole nad porodjajem.

 

Prevazilaženje bola.

Uranjanjem u toplu vodu kontrakcije postaju lakše i podnošljivije, isto kao što i kupanje ublažava bol u leđima i stomaku. Iz tog razloga ženi će vjerojatnije manje biti potrebni medikamenti za ublažavanje bola, npr. epiduralna anestezija, za koju bi inače trebala izaći iz vode da bi je primila. Opuštenost također pomaže u ravnomernom disanju i izbjegavanju hiperventilacije, koja često pogoršava osjećaj bola.

Stalna prisutnost babice
Bolnički protokol nalaže stalnu prisutnost babice dok je žena u bazenu. Ako žena rađa na suhom, čest je slučaj da ostaje sama za neko vrijeme, dok babica provjerava druge porodilje.

Prirodan porod
Drastično su smanjene sve vrste medicinskih intervencija i veći je užitak za ženu jer joj se pruža prilika da cjelokupan porod odradi sama!

 

PREDNOSTI POROĐAJA U VODI

Manji rizik od pucanja perineuma.
Perineum je manje podložan pucanju jer voda omekšava tkivo, pa se može lakše rastezati oko dječije glavice u trenutku rađanja. Neki smatraju i da je perineum generalno više zaštićen zbog izjednačenog pritiska u trbuhu i pritiska vode u bazenu, što omogućava nježniji izlazak glavice i vjerojatno smanjenu postporođajnu bol perineuma.

Bolja upotreba sile teže
U bazenu će se žena vjerovatnije porađati u uspravnom položaju nego kada je na suhom. Naravno, sila teža je jača na suhom, zbog Arhimedovog zakona i uzgona koji vlada u vodi. U uspravnom položaju se najbolje koristi sila teža koja olakšava i ubrzava porod.

Mirniji porod za bebu
Porod je manje traumatičan za bebu, jer je rođena u okruženju koje je slično onome u kojem je uživalo u majčinom stomaku. Rađanje “iz vode u vodu” čini taj prelaz u spoljni svet lakšim za dijete. Kičma novorođenčeta i njegov nervni sistem su manje skloni porođajnoj traumi i ozljedama. A iz kiropraktičke perspektive, vodeni i kućni porod odličan su izbor. Voda pruža bebi poznatu atmosferu nakon porođajnog stresa, ponovo obezbedjujući dovoljno vremena njegovim tjelesnim funkcijama da se organizuju.
Tokom poroda novorođenčad često otvaraju oči, migolje se u svim pravcima i koriste svoje ekstremitete. Šok i taktilna preopterećenost koja su često nerazdvojiv dio poroda su ublažena. Svjetlost i zvuci su blaži kada se percipiraju ispod vode, pa čak i dodir majčine kože sa djetetovom kožom je nježniji zbog prisutnosti poznatog elementa: vode.

KADA NIJE DOBRO IZABRATI POROĐAJ U VODI?

• ako imate zdravstveni problem kao dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili hronične psihičke bolesti
• ako imate vrlo visoki krvni pritisak
• ako imate ozbiljnu pre-eklampsiju (jako visok krvni pritisak i bjelančevine u mokraći)

• ako ste imale bilo kakvo krvarenje u zadnjim sedmice trudnoće
• ako imate aktivan vaginalni herpes, koji još i vlaži
• ako ste prije toga imale carski rez
• ako imate provociran porođaj
• ako ste primili sredstva za ublažavanje bola, “koktel”, Petidin (sintetički oblik morfijuma), Demerol ili neki drugi lijek tokom trudova

• ako rađate blizance, trojke ili više
• ako je beba u položaju na zadak
• ako je u pitanju nedonošče (prijevremeno rođenje)
• ako drugo porođajno doba (faza tiskanja) postane vrlo dugo

MORAT ĆETE BAZEN NAPUSTITI U SLIJEDEĆIM SLUČAJEVIMA:

• kada se praćenjem otkucaja djetetovog srca otkrije neki problem
• ako želite epiduralnu anesteziju
• ako trudovi napreduju jako sporo
• ako počnete krvariti tokom trudova
• ako osjetite nesvjesticu
• kada nastupi treće porođajno doba (rađanje posteljice) zbog rizika od iskrvarenja.
Žene mogu tada dosta krvariti, pa je lakše utvrditi količinu izgubljene krvi na suhom, nego u bazenu.

SVE JE PITANJE LIČNOG IZBORA

Neke žene osjećaju prirodnu privlačnost i želju za vodenim okruženjem, dok se drugima ne sviđa takva ideja. Ima jako puno slučajeva kada se žene unaprijed odluče za porođaj u vodi, ali kada dođe taj trenutak shvate da se ustvari bolje osjećaju na suhom, i to je opet potpuno u redu. Najveću štetu možete napraviti sebi ako se psihički ogradite za bilo koji ishod i time postavite barijeru koja će vas spriječavati da slušate svoje tijelo.

 

bebiron.net