U maminom i tatinom krevetu

U maminom i tatinom krevetu

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe / savjeti

Teško je ostati ravnodušan kada, usljed košmara, djete drhteći i plačući uleti u krevet svojih roditelja. Da li je dozvoljeno roditelju da se tom prilikom raznježi i ohrabri djete dopuštajući mu da zaspi sa njim, ili treba biti otvoren i postaviti granice?
Strah
Od oko druge godine života, djete se na neki način razdvaja od majke. Kada dođe vrijeme da spava, njegov nemir i ljutnja izlaze na površinu. Nije lako postati nezavistan i živjeti kao potpuno odvojena osoba. Ono osjeća potrebu da pronađe zaštitu koju je imalo tokom perioda kada je bilo beba. Plaši se da spava samo i najviše ga ohrabruje san u tatinom i maminom krevetu.

Djete kao i svako djete, bez prestanka istražuje svijet oko sebe, pa isto tako želi da se upozna i sa pravilima života odraslih, želi da razumije vezu koja postoji između oca i majke. Želi da zna da li mama voli tatu istom ljubavlju kao i njega i zašto oni spavaju zajedno, sami, zašto zatvaraju vrata svoje sobe…
Bilo da dolazi iz razloga što je stvarno imalo noćnu moru, bilo da je ljubomorno na vaš odnos, treba ga odbiti da ostane sa vama i objasniti mu da je potpuno ispravno što vam se požalilo, ali da je to samo ružan san i pomoći mu da se umiri. Ispratite ga u krevet i objasnite da roditelji jednostavno imaju potrebu da spavaju zajedno, zbog čega ono nikako ne bi trebalo da se osjeća manje važnim u porodici i samim tim ljubomorno.

mamaibebe.rs