Osam savjeta za odvikavanje od cucle

Osam savjeta za odvikavanje od cucle

Majke koje doje ne treba bebama da daju cuclu – donedavno je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija sprovedenih u 12 zemalja ustanovili da korištenje cucle uopšte ne umanjuje uspješnost dojenja. Oni preporučuju da se bebama cucla da tek u uzrastu od tri do četiri sedmice, kada već sisaju sa lakoćom.
Zašto, uopšte, postoje cucle? Potreba za sisanjem je djeci urođena. „Djeca još u majčinoj utrobi sisaju palac“, objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke ljekarske komore.
On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole djetetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.
Ukoliko djetetu date cuclu pred spavanje, ona može da smanji rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Djeca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja.
„Na takav njihov zov u pomoć ne treba da odgovorite tako što ćete im tutnuti cuclu u usta“, kaže Alis Zemler iz Udruženja babica Severne Rajne-Vestfalije.
Ako se cucle pocjepaju ili izgube, ne treba ih zamjenjivati drugima ukoliko djete ima više njih. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe. Takođe zaboravite i na umakanje cucle u gorke tinkture. Treba im pribegavati samo u krajnjem slučaju. Svrsishodno korištenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dvije godine. Osam savjeta koji olakšavaju odvikavanje od cucle

1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi djetetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dječijoj sobi i na kraju samo pred spavanje.
2. Knjiga: Uzmite knjigu koja se bavi odvikavanjem od cucle, pokažite je mališanu i razgovarajte s njim o tome.
3. Objašnjavanje: Objasnite djetetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumijete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.
4. Bez prisile: Posljednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane djetetu da cucla.
5. Metoda izduvane cucle: „Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izađe, cuclanje gubi draž“, kaže psiholog Mihael Til.
6. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.
7. Dobra vila: Recite djetetu da će dobra vila odnjeti cuclu i u zamjenu za nju ostaviti divan poklon.
8. Rastanak od cucle: „Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru“, kaže Mihael Til i ističe da djete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.

 

mamaibebe.rs