POROD

POROD

Kako prepoznati da se bliži trenutak poroda i kako ga samoj sebi olakšati

Nitko od nas nije isti pa tako nije ni svaka trudnoća. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će svaka trudnica iskusiti sve, ali prepoznavanje i razumijevanje simptoma i znakova poroda može uvelike vama i vašoj bebi olakšati sam porod. Bliži se najočekivaniji trenutak trudnoće, iako i najdivniji ujedno je isprepleten raznim osjećajima kao što je uzbuđenje, strah, nervoza, iščekivanje…

Par znakova da je porođaj kucnuo na Vaša vrata:

-Trudovi se pojačavaju ako mjenjate položaj tijela ili ako se npr. krećete

-Bolovi počinju u križima i šire se prema trbuhu. Mogu biti popraćeni proljevom.

-Trudovi su sve češći i bolniji te se javljaju u više-manje pravilnim razmacima.

-Vaginalni iscjedak je ružičast ili prošaran krvnim žilicama.

-Vodenjak puca, i u 15 posto poroda, otječe plodna voda.

Kada stigne trenutak poroda, postoje trikovi kako same mozete sebi olakšati porodjaj. Porođaj je prirodan proces i potrebno je samo zadržati kontrolu i slijediti svoj instinkt. Porođaj se sastoji od 4 porođajna doba: doba otvaranja, doba izgona i rođenje djeteta, doba izlaska posteljice i kontrolno doba.

U prvoj fazi trudova preporučuje se:

Uspravan položaj tijela koji će potaknuti proizvodnju hormona neophodnih za porođaj, a ni utjecaj gravitacije u ovom položaju neće biti na odmet.

Položaj sa razmaknutim nogama – klečanje ili sjedenje uspravno na stolici, što će pomoći da se zdjelica raširi i napravi više prostora.

Položaj u kojem je tijelo nagnuto prema naprijed – to će pomoći da se proširi prostor između leđa i donjeg djela zdjelice. U tom položaju mišići maternice će produktivnije obavljati svoju ulogu, a beba će imati više prostora. Za vrijeme porođaja potrebno je zaboraviti na sram. Postoje pozicije koje porođaj mogu učiniti lakšim nego kada se leži na leđima.

Evo nekoliko položaja koji se mogu probati, a koji će pomoći:

Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na majku i dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

 Čučanje

Može se čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porođaj i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje su koristile ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

 Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

 Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Porođaj carskim rezom

Carski rez je operacija u trbušnom području iznad stidne kosti gdje se kirurškim putem otvara trbušna šupljina, razmiču mišići i ulazi u maternicu kako bi se omogućio izlazak djeteta iz tijela majke.. Može biti planiran, kada se unaprijed zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Trudnice su ponekad pravi magnet za užasne priče o porodu koje su proživjele neke druge žene, poznanice poznanica ili od bratićevog bratića sestrična. Najbolje je držati se vlastitog uvjerenja da je porod prirodno iskustvo, ostati smiren, zdravo se hraniti i kretati tijekom trudnoće, meditirati, opuštati se i mislima oblikovati porod kakav želite imati. Treba se prepustiti silama prirode koje su ženama dale moć i samopouzdanje da na svijet donesu novo živo biće.

Kako vam se približava porod, opustite se i  jednostavno ponavljajte

„Ja to mogu i imam sve pod kontrolom!”.

roditelj.ba