Vitamin D umanjuje simptome zimskog atopijskog dermatitisa

Ekcem, kronična upalna bolest kože, koja se rasplamsa u zimi poznat je i kao zimski atopijski dermatitis. Istraživači su otkrili da vitamin D značajno smanjuje neugodne simptome povezane s ovim poremećajem.

zimska-beba

“Iako ne znamo točan postotak bolesnika s atopijskim dermatitisom čiji se simptomi pogoršavaju zimi, taj problem je vrlo čest,” rekao je voditelj istraživanja dr Carlos Camargo, Massachusetts General Hospital, s odjela hitne medicine.

“U ovoj velikoj testnoj skupini bolesnika, koji su vrlo vjerojatno imali niske razine vitamina D, svakodnevno uzimanje vitamina D – koji je jeftin, siguran i široko dostupan – pokazalo se vrlo korisno”, izjavio je u bolničkom izvješću.

Uobičajeni tretman za teške slučajeve atopijskog dermatitisa je kontrolirano korištenje ultraljubičastog svjetla, koje stimulira proizvodnju vitamina D u koži, izjavili su autori studije. U obavljanju svojih istraživanja, oni su istraživali mogućnost da je nedostatak vitamina D – tzv vitamina sunca – mogući uzročnik čestog pogoršanja stanja bolesti tijekom zime.

U studiji, provedenoj uz pomoć znanstvenika na Mongolskom sveučilištu medicinskih znanosti, sudjelovalo je 107 mongolske djece u dobi od 2 do 17 godina iz devet ambulanti u glavnom gradu Ulaanbaataru.

Sva djeca imala su atopijski dermatitis koji se rasplamsao u hladnim mjesecima ili tijekom prijelaza iz jeseni u zimu. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine: oni koji su primili dnevnu dozu od 1000 IU vitamina D i onih koji su primili placebo.

Dječji simptomi su ocijenjeni na početku istraživanja, te mjesec dana kasnije, kada je završilo. Roditelji su također upitani jesu li osjetili poboljšanje stanja kože svoje djece.

Studija, objavljena u listopadskom izdanju časopisa Journal of Allergy and Clinical Immunology, otkrila je da su djeca koja su dobila vitamin D imali prosječno poboljšanje 29% simptoma. Za razliku od njih, djeca koja su primila placebo imali su poboljšanje od 16%.

Iako autori studije nisu utvrdili jesu li djeca koja su sudjelovala u istraživanju imala manjak vitamina D, kada je istraživanje započelo, istaknuli su da je jedno veće itraživaje provedeo među mongolskom djecom pokazalo da čak 98% imalo nisku razinu vitamina D. Istraživači su izjavili da je vrlo vjerojatno da su djeca u njihovom istraživanju također imala taj nedostatak.

Iako je više istraživanja potrebno kako bi se utvrdilo može li vitamin D pomoći odraslima i djeci sa simptoma atopijskog dermatitisa tijekom cijele godine, znanstvenici su zaključili da bi djeca sa simptomima koji se pogoršavaju tijekom zimskih mjeseci mogla isprobati uzimanje vitamina D tijekom nekoliko tjedana kako bi vidjeli poboljšava li se njihovo stanje. Oni savjetuju da se konzultiraju o prednostima i nalazima o vitaminu D sa svojim liječnikom.

 

ringeraja.hr