kako riješiti svađu između djece

Vaša djecase svađaju čim se ugledaju? Svaka sitnica je povod naguravanju? Nema zajedničkog obroka bez prepiranja? U čemu je problem? Kako reagirati, saznajte u tekstu…

16079_svadja_f

Uskladite se s partnerom

Razgovarajte s partnerom i uskladite kako ćete se ponašati u slučaju konflikta. Vaša djeca brzo vide ako imate različite stavove i iskoristit će to za sebe. Možda manipuliraju vama.

Ponašajte se neutralno

Ne možete otkriti tko je započeo, tko je za što kriv i tko je prvi počeo provocirati? Za početak najmanje dijete nije automatski bespomoćno, a onaj koji najviše plače vjerojatno je kriv. Ne zauzimajte strane, nego pomozite djeci u potrazi za mirnim rješenjem i probudite razumijevanje za drugoga. Nemojte se umiješati kao policajac, nego radije budite posrednik.

Izbjegnite uspoređivati

Ako uspoređujete dijete s drugim djetetom, pojačavate rivalitet između njih. Zato izbjegavajte komentare poput:”Tvoja sestra je cijelo vrijeme bila dobra, zašto ti nisi?”, jer tako ćete samo izazvati još veću svađu.

Ne zahtijevajte hijerarhiju

Ako između djece odredite šefa, tada će se ostala djeca automatski postaviti protiv i tako ćete imati konstantnu svađu.

Naglasite individualne jake strane

Svako vaše dijete ima neki talent i to trebate zamijetiti. Pohvalite svako dijete za njegovu nadarenost. Kad svako dijete dobije pohvalu i osjeća se ponosno jer ste vi ponosni na njega, manje će osjećati potrebu da se s natječe odnosno bori s braćom i sestrama.

Jačajte osjećaj zajedništva

Pohvalite solidarno ponašanje kod djece, učite ih dijeliti i razjasnite vlasništva nad pojedinim igračkama, stvarima kako bi djeca učila poštivati tuđe vlasništvo i uživati u radostima dijeljenja.

Razdvajajte aktivnosti

Nemojte prisiljavati djecu da imaju zajedničke stvari. Razdijelite prostor i igračke. Svako dijete neka dobije svoj dio prostora i pravo na odlučivanje o njemu. Ako drugo dijete želi neku stvar od brata ili sestre, mora za to prvo pitati inače ne smije uzeti. Mnogo svađa započinje zato što djeca u isti tren žele istu igračku. Kad se zna što je čije, djeca uče dijeliti, posuđivati i miriti se.

Dozvoljeno je biti sam

Ne prisiljavajte djecu da moraju provoditi vrijeme zajedno. Dijete mora imati mogućnost da se povuče kad se primjerice više ne želi igrati. Kad želi biti samo, druga djeca to trebaju poštovati i pustiti ga na miru.

Pripazite na kulturu svađanja

Razgovarajte s djecom o načinima kako se možemo osloboditi ljutnje, a da se sami ne ozlijedimo, da druge ne ozlijedimo ili uništavamo stvari. Djeca se ne smiju međusobno provocirati.

Pokažite posljedice i budite dosljedni

Djeca koja se stalno svađaju trebaju znati da će zbog toga snositi određene posljedice. Objasnite djetetu s kojim posljedicama može računati i držite se toga. Razmislite koje bi “kazne” bile primjerene jer ako se prepustite ljutnji i u tom trenutku spontano reagirate, mogli biste nepravedno odlučiti ili biti prestrogi.

Prijatelji

Druženje s drugom djecom jača socijalne kompetencije vašeg djeteta. Dijete u društvu vršnjaka može iskusiti uvažavanje i doživjeti drukčija iskustva što mu pomaže i u odnosu s vlastitom braćom i sestrama.

Preispitajte svoje ponašanje

Imate li miljenika među djecom? Kad ste zadnji puta rekli djetetu da ga volite? Bavite li se više jednim djetetom zbog čega se druga djeca osjećaju zapostavljeno? Sve bi to mogli biti uzroci trajnih svađa među djecom. Pokušajte sa svakim djetetom provesti određeno vrijeme. To će mu dati osjećaj da je važno i vrijedno i smanjiti zavist prema drugoj djeci.

Štedite svoje živce

Svađe između braće i sestara sastavni su dio života obitelji. Zato pokušajte ostati smireni i razmislite kako zadržati mir i živce u vrijeme kad svađe eskaliraju. Ne morate uvijek odmah uskočiti. Ponekad je dobro da djeca svoje konflikte nauče razriješiti sama.

Pomoć stručnjaka

Ako stalne svađe utječu na život obitelji te svakodnevno opterećuju normalnu atmosferu da se nitko ne može smiriti ili pak zamijetite da se kod djeteta već nekoliko mjeseci javljaju ispadi bijesa, strahovi, ratoborno je i neprijateljski raspoloženo, fizički je agresivno ili stalno ima negativne osjećaje usmjerene prema sestri ili bratu, svakako potražite savjet stručnjaka.