Slatko sanjaj, djetešce…

 

N: Priča o znatiželjnom mišu

Bio jednom jedan živi potočić, koji je bio između livada i ispod drveća. Desno i lijevo od obale raslo je grmlje. Ispod jednog živio je miš Pipsel. I već sad vam otkrivam, on je bio nevjerovatno znatiželjan.

Jednog jutra grickao je na jednom kraju sira, kada je odjednom kroz grane ugledao nešto crveno . I polako je dolazio sve bliže i bliže.

„Moram vidjeti šta se događa“, pomislio je znatiželjni miš, bacio je komadić sira i potrčao je što je brže mogao do potoka.

Ali tamo od silne trave nije mogao ništa vidjeti. Protegnuo je svoj nos u zrak i odmaj je imao sjajnu ideju. Grana, koja je visila iznad potoka, bila je tačno ono što mu je trebalo. Popeo se na granu i išao sve više i više. Žaba koja je sjedila na obali, viknula je: „Oprez!“ mašući svojim zelenim rukama u znaku opreza. Ali Pipsel ju nije čuo, jer opet je ugledao to crveno nešto. U potoku je plutao mali, crveni lutkarski kofer. Miš je bio tako iznenađen da je pustio granu i naglavačke padao u dubinu. Ali nije pao u vodi. Gle čuda, pao je tačno na crveni lutkarski kofer, te je protrljao gavu. „Uh, još jednom si imao sreće“, rekla je žaba, kada je doveslala kako bi pomogla mišu Pipselu da izađe iz potoka. Pipsel je klimnuo posramljen.

Da, da, tako to ide kada se previše znatiželjni.

OKVIR

N: Staromodni baloni

U jednom zabavnom parku se nalazio jedan štand na kojem je bilo mnogo šarenih balona. Gospodin Dino imao je hrpu šnjura u ruci na koje su bili svezani baloni. Bili su to prelijepi baloni koji su skakale na šnjurama. Da, oni su skakali! Gospodin Dino je znao kako da ih sa jednim određenim pokretom ruke drži budnim i razigranim. Kako je to izgledalo smiješno! Kao da se baloni hoće iz te gomile gurnuti prema naprijed kako bi bili bolje viđeni. Bilo je tu mnogo velikih i mlih balona u obliku srca, raznih boja, sa smiješnim slikama na njima. Drugi su ličili na ogromnu zečiju glavu. Mnogi okrugli baloni imali su nacrtane cvijetove i lica. Ali dva balona, oni su jednostavno bili samo okrugli i crveni sa debelim bijelim tačkicama.

„Ha“, prezirno je rekao jedan veliki balon u obliku srca. „Pogledajte crvene, debele, ko bi njih želio!“

„Samo mnogo tačkica, pa to je staromodno“, rekao je drugi.

Dva crvena debela balona sa bijelim tačkicama su se ratužila kada su čula šta im ponosni baloni u obliku srca govore. Dvoje djece je vuklo svoga oca, jer su htjeli što je moguće prije doći do razigranih, veselih balona. Njih troje je krenulo ravno prema gospodinu Dini. Dječak je pokazao na velike balone u obliku srca, ali djevojčica je odmahnula glavom i rekla je: „O ne! Takve balone imaju i druga djeca. Vidi ove ovdje, debele crvene sa bijelim tačkicama, jako su veseli. Sviđaju mi se.“

„Imaš pravo, njih ćemo uzeti“, veselo je rekao dječak. I tako je i bilo…staromodni, debeli crveni baloni su prvi prodani. Možete misliti kako su se radovali!

backdropNacht2cc90527a5fa9aad2f95e926de10a752f_1