Postoje neka osnovna pravila kada je u pitanju bušenje ušiju malog deteta

Ako se odučite da svojoj bebi ili maloj devojčici probušite uši, najvažnije je da bušenje ušiju odradi profesionalna osoba i da se koriste sterilni instrumenti, kako ne bi došlo do infekcije, a takođe da se spreči prenos hepatitisa C. Proces bušenja je gotov za svega nekoliko sekundi i bolan je u tom trenutku, ali bol vrlo kratko traje. Bol se može ublažiti primenom lokalnog anestetika u obliku kreme ili hlađenjem resice kockicama leda. Nakon bušenja stavljaju se medicinske minđuše, koje su sterilne i napravljene od hirurškog čelika.  Medicinske minđuše potrebno je nositi do šest nedelja; prerano skidanje može dovesti do zarastanja resice.  Za vreme tog perioda potrebno je dvaput dnevno alkoholom obrisati područje oko minđuša i lagano ih okretati najmanje jednom dnevno. Pritom treba paziti da se bebino uvo ne pritiska jer to bi moglo izazvati bol. Nakon kupanja potrebno je dobro obrisati područje oko minđuše kako se ne bi nakupljala vlaga.

U tom razdoblju treba pratiti eventualne promene na ušnoj resici deteta. Ako primetite da dete bolno reaguje na dodir, ako ranica krvari ili je crvena, minđuše treba odmah skinuti i očistiti probušeno mesto alkoholom, a po potrebi se konsultovati i s pedijatrom. Ako dođe do povišene temperature, poveća se crvenilo ili natečenost, odlazak lekaru je obavezan.

Ako je šest nedelja s medicinskim minđušama prošlo mirno i bez reakcija, one se mogu skinuti i staviti druge po vlastitom izboru. Poželjno je da su minđuše od čistoga zlata kako ne bi izazvale alergijsku reakciju, što se često dešava ako sadrže nikal. Za malo dete poželjno je da su minđuše male i okrugle (nikako viseće) , kako ih dete ne bi slučajno zakačilo ili otkinulo za resice i pritom se povredilo.