11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebate opravdavati

11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebate opravdavati

S toliko proturječnih savjeta o trudnoći, lako je ostati zbunjen i osjećati se kao da je sve što radite krivo. Buduće mame, opustite se i recite zbogom sramu i osjećaju krivnje zbog ovih stvari.

Čini se da se mamin osjećaj krivnje pojavljuje i prije nego se beba rodi. Radim li ovo dobro? Trebam li raditi više ovoga ili manje ovoga? Vrijeme je da se stane na kraj nepotrebnoj tjeskobi koju buduće mame osjećaju od trenutka kada je njihov test na trudnoću pozitivan. Ovo su samo neke od stvari zbog kojih trudnice trebaju prestati osjećati krivnju.

1. Izlasci i umor Od trenutka kada žena zatrudni, umor postaje dio njenog svakodnevnog života. Možda ne želite biti ona koja je ‘dosadna’ u grupi i završiti svoj dan u 21.00 navečer, ali vi donosite novi život na ovaj svijet i to je težak i iscrpan posao!  Nemojte se osjećati loše zbog ‘skraćivanja’ vašeg društvenog života kako biste se odmorili. Mogle bi proći godine prije nego se opet pošteno ne naspavate, tako da se ne trebate sramiti što na tome inzistirate sada.

2. Brza hrana i slatkiši Iako trebate održavati što zdraviju prehranu za vas i vašu bebu, poslastica tu i tamo ne znači kraj svijeta. Niste na putu da postanete loša majka samo zato jer što ste ‘prošvercali’ čokoladu nakon ručka. Priuštite sebi omiljenu hranu tu i tamo i uživajte!

3. Kratki fitilj Kada postoji još jedno ljudsko biće u vama, nije neobično da izgubite živce u nekim prigodama. Pokušajte se ne osjećati loše zbog toga, ionako radite dovoljno za svijet u ovom trenutku!

4. Vježbanje Vaše zdravlje važno je za vas i vaše nerođeno dijete. Ako vam je liječnik dao zeleno svjetlo za vježbanje i rekreaciju, ali još uvijek se ne možete natjerati na to, bez brige! Mnoge žene osjećaju preveliki umor za vježbanje, pogotovo ako još i rade i već imaju djecu.

5. Nesavršeni trudnički trbuščić Društvene grupe imaju veliki utjecaj na buduće mame. No, i one često imaju svoju tamnu stranu. Nakon milijun fotografija savršenog trudničkog trbuščića, trudnice često imaju manjak samopouzdanja o svom trbuščiću. Možda ste dobili na težini prije ili je vaš trbuščić manji ili veći. I budite bez brige, ne postoji takva stvar kao savršeni trudnički trbuščić. Svaka žena i svaka trudnoća je u potpunosti drugačija.

6. Spol djeteta Sve kažemo: “Ne zanima me je li djevojčica ili dječak, glavno da je dijete zdravo!” I na kraju, da, to je jedino što je bitno. Ali biti znatiželjan oko bebinog spola nije ništa oko čega bi vam trebalo biti neugodno. Nitko neće sumnjati da ne volite svoje dijete svim srcem samo zato što želite znati kakvu boju za sobu biste trebali kupiti.

7. Mrzite trudnoću Voljeti svoje dijete bezuvjetno ne znači da morate voljeti svaki trenutak u trudnoći. U stvari, mnogo žena mrzi trudnoću. Možda imate nepodnošljive jutarnje mučnine, niste zadovoljni svojim tijelom ili ste samo siti ‘nošenja’ dodatnog opterećenja. Bez obzira na razlog, dopušteno vam je da ne volite trudnoću. Prije ili kasnije, svi mi željeli bismo samo pritisnuti gumb za naprijed i doći do najboljeg dijela!

8. Neželjeni savjeti Nijedna buduća mama ne bi trebala osjećati krivnju zbog ovog, jer nije postojala žena koja je obožavala čuti sve savjete koje nije tražila. Mnogo ljudi, od rodbine do potpunih stranaca, osjećaju potrebu da podijele svoje najbolje savjete s trudnom ženom. Neki od njih mogu biti korisni, ali mnogi od njih nisu. Ali, jedno je sigurno: sve smo mi preokretale očima kad su nas po deseti put pokušavali naučiti kako pravilno podrigivati svoje nerođeno dijete.

9. Kava i kofein Mnoge žene misle da trebaju u potpunosti odbaciti kofein kad zatrudne, a još više njih se muči s tom odlukom. Ove navike nije se nimalo lako riješiti, ali niti ne trebate. Većina stručnjaka smatra da ne biste trebali unositi veliku količinu kofeina u sebe, ali jedna šalica kave na dan je u potpunosti u redu. Naravno, provjerite sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni, ali nikako se nemojte osjećati kao da ste već podbacili u majčinstvu, samo zato što se ne možete riješiti jedne navike. Novo istraživanje: Trudnice ipak smiju piti kavu

10. Želite svoje tijelo natrag Mnogo žena jedva čeka dobiti svoje tijelo natrag. Pritom se ne misli na ‘vratiti tijelo u formu’, već na to da to da žele vratiti svoje tijelo k sebi. Bezbroj je želja: sloboda da spavate na trbuhu, da se bez problema možete sagnuti i obući cipele, da nosite kaput, a da ne izgledate kao šator i slično. Nema nikakvog srama u tome da odbrojavate dane kad ćete opet moći staviti čarape bez da se pitate jeste li obukli odgovarajući par. Vaše tijelo je bilo samo vaše dugo vremena i sasvim je normalno da ga želite natrag.

11. Nemate nikakav plan Dok neke žene imaju plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja i oslanjaju se na njega u potpunosti, mnoge žene ne osjećaju potrebu za takvim planiranjem. Bez brige, niste lijena i neodgovorna majka zbog toga. To je vaša trudnoća i vaša beba i nitko vam ne može kako to učiniti na pravi način. Preskočili ste trudnički tečaj ili niste proučili sve vrste i tijek porođaja? Bez brige, niste jedini!

klokanica.24sata.hr