11 aktivnosti za najmlađe bez ikakve prethodne pripreme

11 aktivnosti za najmlađe bez ikakve prethodne pripreme

Ovih aktivnosti za najmlađe vjerojatno se niste sjetili, a mogu vam pomoći da dobijete vremena da nešto obavite

 


Sigurno ste imali dana kada vas vaši mališani ni trenutak ne ispuštaju iz oka – lijepe se za vas, hvataju vas za noge i dižu ruke da ih nosite. U tim trenucima izmišljate razne aktivnosti za najmlađe kako bi ih barem na nekoliko trenutaka zaigrali i nešto obavili. Donosimo vam jednostavne aktivnosti za najmlađe za koje vam nisu potrebne nikakve pripreme.

Razvrstavanje legića po bojama

Za ovu igru potrebna vam je kartonska kutija (najbolje od cipela). Na poklopcu izrežite onoliko rupa koliko imate boja. Poklopac oblijepite bijelim ljepilom i oko svake rupe obojite jednom bojom. Odvojite lego kocke od ostalih lego obilka i dajte djeci zadatak da ih, prema bojama, ubacuju kroz određene rupe u kutiju.

bussytoddler.com

Pecanje slova

Igra pecanja slova može se igrati u kadi, za vrijeme kupanja, ili na pločicama pod nadzorom kako djeca ne bi prolila vodu. Natočite u veću plastičnu posudu vodu i u nju ubacite plastična slova (najčešće su to magnetska slova). Djeci dajte plastično manje cjedilo. zabavit će se hvatanjem slova. Ako su djeca starija (5, 6 godina), dajte im zadatak da love slova i slažu ih u riječi.

funnwithmama.com

Slaganje CD-ova

Ako imate manje važne CD-ove, dajte ih djeci da ih slažu na plastični stalak. Djeca zaista obožavaju CD-ove pa će ih ova igra sigurno okupirati.

adventuresandplay.com

Upari predmete sa slikama

Pronađite 10-ak zanimljivijih, manjih predmeta među dječjim igračkama i precrtajte njihov oblik na papirne kartice. Zadatak vašim mališanima je da upare kartice s predmetima.

toddlerapproved.com

Igra sa špagetima

veliko cjedilo za cijeđenje tjestenine i salate može poslužiti i kao zanimljiva igračka. Okrenite na naopako i provjerite možete li u rupice uvući neskuhane špagete. Ako su rupice dovoljno široke, dajte djeci u zadatak da ih stavljaju u sve rupice.

messylittlemonster.com

Crtanje na foliji

Za bojanje na foliji potrebni su vam komad kartona, folija, traka/ljepilo, akrilne boje ili tempere. Folijom prekrijte jednu stranu kartona, a na stražnjoj ju zalijepite trakom. Istisnite boju na plastični tanjur, a dijete neka prstom crta po aluminijskoj foliji. Crteže možete jednostavno brisati s ubrusom ili možete umjetničko djelo osušiti i sačuvati za uspomenu.

messylittlemonster.com

Kutija za karte – poštanski sandučić

Potrebna vam je plastična ili papirnata kantica/kutijica na čijem poklopcu možete izrezati otvor za kartu. Dajte djeci špil karata da ih ubacuju, jednu po jednu unutar kutije. Nakon što dijete ubaci sve karte, izvadite ih i ponovno im dajte da se igraju. Ova igra zna djecu zabaviti i po 15 minuta, a kod male djece utječe na razvoj fine motoričke vještine, koordinaciju ruku i spretnost.

bussytoddler.com

Umjetni snijeg

S obzirom na hladnoću, osigurajte djeci i igru s umjetnim snijegom. Ova aktivnost je savršena za zabavu male djece kada roditelji trebaju 15-ak minuta mira da pripreme večeru ili naprave neku od dnevnih obveza. Za ovu igru potrebni su vam autići/ili druge igračkice i brašno. Sipajte brašno u veći  pleh i stavite na pod da dijete po njemu vozi autiće ili da se igra s manjim igračkama.

bussytoddler.com

Gradnja s materijalima za reciklažu

Manje plastične i kartonske kutije, toaletne rolice i ostali čisti predmeti koje planirate reciklirati mogu poslužiti i za dječju igru. Skupljajte takve predmete i kada ih prikupite dajte djeci za igru. Pomozite im da građevinu koju grade zalijepe vrućim ljepilom ili ljepilom u tubi. Igrajući se, djeca mogu izgraditi građevine, mostove, tunele…

bussytoddler.com

Kula od čaša

Iako može zvučati neodgovorno igrati se s čašama, slaganje piramide od plastičnih čaša zapravo je vrlo korisna igra za djecu. Osim što će djeca uživati slagati nešto što inače nije prvotno namijenjeno za igru, igrajući se s plastičnim čašama djeca će vježbati finu motoriku i koncentraciju. Također, igrajući se s čašama djeca mogu učiti brojati.

adventuresandplay.com

Čekićanje

Ova igra sigurno će zainteresirati vašu djecu, na vama je samo da se pomirite s činjenicom da će izdrobljeni sastojci možda završiti na podu. Potrebna vam je malo veća plastična ili kartonska kutija u koju stavite tjesteninu (pužiće, kolutiće…) ili hrskave žitarice. Dajte djeci u ruke čekić – igračku i zadatak da udarcima čekića drobe tjesteninu/žitarice. Nemojte pretjerivati u količinama tjestenine.

djecjaposla.com