10 pitanja o njezi bebe

 Koliko njege je potrebno i od čega možete odustati? 10 najčešće postavljanih pitanja na temu bebina njega  i savjeti kako se optimalno brinuti o svojoj bebi

Da li su proizvodi za kupanje potrebne bebama?

Najvažnije: Najbolje sredstvo za bebinu njegu je topla voda. Zdravoj bebinoj koži nisu potrebni nikakvi proizvodi, jer sapun i kupke dodatno isušuju košu. Za djecu koja već imaju suhu kožu može se staviti dvije do tri kapi ulja pšenične klice u vodu. Ko želi, kupit će posebne uljne kupke.

Važno: Pazite na sastojke. Mnogi proizvodi sadrže supstance poput formaldehida, sumnjive mirisne tvari i agresivne tenzide ili emulgatore.

Da li je dovoljna tzv. mačija kupka?

Da, jer bebe nisu prljave. Dovoljno je dijete očistiti sa jednom vlažnom krpom bez sapuna. Ukoliko vaše dijete ima suhu kožu, možete ga nakon pranja ili kupanja namazati bezmirisnom kremom za bebe.

Kako njegovati crvenu guzu?

Najbolje je uopće ne dozvoliti da dođe do tzv. pelenskog dermatitisa, kako stručnjaci nazivaju upalu bebine guze. Često previjanje i detaljno čišćenje sa vodom će spriječiti upalu guze. Najbolje je guzu staviti pod vodu koja teče i tako očistiti. Kada ste na putu, praktične su uljne maramice.

Ukoliko vaše dijete ima crvenilo na guzi, trebali biste češće odustati od pelene i dati što više zraka bebinoj koži i kožu njegovati nevenovom kremom. Kritično postaje kada se na koži stvore kvržice koje se na vrhu perutaju. To može značiti da je došlo do gljivične infekcije. Tada biste hitno trebali sa djetetom otići do doktora i dati da vam prepiše kremu.

Koliko dugo se beba smije kupati?

Pošto je bebina koža samo jednu petinu debela u usporedbi sa kožom odraslih jako je osjetljiva. Zato je najbolje da vrijeme trajanja kupke do prve godine života ne prekoračuje deset do dvanaest minuta. Voda ne bi trebala biti toplija od 36° i ne bi trebalo biti češće od jednom do dvaput sedmično.

U prve dvije sedmice nakon porođaja kupanje je zabranjeno. Jer u tom periodu mora pupak da zamiri. Pri kupanju beba bi mogla dobiti infekciju. Djeca starija od godine dana mogu duže ostati u vodi, pa čak i u hlorisanoj vodi bazena. Ali ukoliko kod djeteta izazove iritaciju na hlorisanu vodu ili ukoliko ima posebno osjetljivu kožu – kakav je slučaj kod djece sa neurodermitisom – trebali biste pitati dječijeg ljekara za savjet.

Šta se može uraditi protiv jake peruti?

Debeli sloj peruti koji se stvara na bebinoj glavi mnogim majkama nije drago vidjeti. Ali nema razloga za brigu: Perut je potpuno bezopasna i stvara se sve dok lojnice dobro rade. Ukoliko ne želite čekati, možete pogođeno područje kože namakati bebinim uljem ili maslinovim uljem, ostaviti da djeluje sat vremena, a zatim sloj lagano češljem skinuti. Poslije toga, glavicu oprati mlakom vodom.

Zašto moja beba ima bubuljice?

Tome su krivi hormoni i to oni majke. Hormoni majke tokom trudnoće prelaze na bebu i polako nestaju. Sve dok se to u potpunosti ne desi, u svakom trenutku se može desiti da se pojave nove bubuljice. Protiv toga se ništa ne može uraditi, a ne bi se trebale ni istiskati, nego jednostavno sačekati dok se ne izliječe.

Kako njegovati bebinu kosu?

Bebama ustvari nije potreban nikakav šampon. Njihova tanka kosica jednostavno može pri kupanju biti uključena u pranje, i sa ili bez šampona je čista i njegovana. Tek kada kosa djeteta postane gušća, onda postane logično koristiti i šampon za bebe. Dječiji šampon je blaži i nježniji za bebinu glavu nego što je slučaj sa šamponima za odrasle.

Koliko topla treba biti voda?

Tijelo vaše bebe tek od druge godine života posjeduje sposobnost za regulaciju topline kroz kožu. Iz tog razloga je važno da je bebama pri kupanju toplo, da im ne bi postalo hladno kada su bez odjeće. Otprilike 25° sa zatvorenim prozorom bi trebali biti optimalni. Neka djeca također uživaju kada ih nakon kupanja osušite fenom, ali to isušuje kožu i zato bi se samo trebalo raditi povremeno. I pažnja: Kod toplog zraka bebe se opuštaju, tako da ponekada isprazne mjehur. Kako pogotovo kod dječaka mlaz urina ne bi pogodio fen, uvijek tokom feniranja staviti pelenu ili peškirić na donji dio tijela.

Kako odrezati nokte?

Bebe često imaju prilično oštre nokte, s kojima se mogu povrijediti i nanijeti bolne ogrebotine. Sa zaobljenim makazicama, koje možete pronaći u drogerijama posebno za bebe, mogu se kratki, mekani nokti malo smanjiti oštrina. To najbolje funkcioniše kada beba spava.

Kako mogu njegovati oči i uši?

Ušnu školjku možete tankom maramicom ili krajem peškira nježno očistiti. Štapići za uši nisu potrebni. Ukoliko se kod očiju nalaze krmelje ili male naslage, možete vatu između palca i kažiprsta okrećati tako da nastaje jedna vrsta ručke. U prokuhanu, ohlađenu vodu umočiti i time naslage očistiti.

 Da li ste znali?

Više od 6.000 pelena roditelji upotrijebe u prosjeku sve dok dijete ne napuni dvije i po godine, kada mu u prosjeku više nisu potrebne pelene. Impresivna cifra, ali ne i jedina.

Ukoliko se uzme u obzir da se pri mijenjanju pelena u prosjeku potroši pet minuta, roditelji provedu 21 dan svog života u mijenjanju pelena.

Slijedeća impresivna brojka je da roditelji sveukupno donesu 220kg pelena kući za te dvije i po godine, što iziskuje mnogo novca, a u prosjeku troškova dođe više od 1.600 KM.

Prve Pampers pelene su prodane 1961. godine u Americi. Njen izumitelj je Victor Mills, tadašnji direktor Procter & Gamble.

Jedna obična pelena može izdržati 400 ml tečnosti, što odgovara jednoj velikoj šolji. A malo dijete u prosjeku dnevno ispusti 1,5 l urina i 300 gr stolice u pelenu.

Maloj djeci je potrebno manje pelena od novorođenčadi, oni imaju najveću potrošnju sa sedam do osam pelena na dan.

bebe tout nuFLEXIBATH_GreenflexiBathLifestyle01_www_picandmiximages_co_uk
After bath