10 čudnih simptoma trudnoće koji su sasvim normalni

10 čudnih simptoma trudnoće koji su sasvim normalni

Krvarenje iz nosa i tamne fleke na vašoj koži samo su proces rasta bebe. 

Vjerovatno ste čuli da su neobične želje za hranom jedan od najčešćih simptoma trudnoće, ali postoje mnogi drugi simptomi koji su čudniji od želje da pojetede kiseli krastavac u puteru od kikirikija.  Iako neki simptomi mogu biti alarmirajući, u većini slučajeva sasvim su normalan dio trudnoće i nisu razlog za brigu. Vaše tijelo se dramatično mijenja i ponekad reaguje na čudan način. Evo 10 simptoma koji mogu biti čudni. 

Nevjerovatno čulo mirisa

Iako zvuči nevjerovatno, neke žene se šokiraju svojom novom ‘supermoći’ da osjete skoro pa svaki miris u okolini. Odjednom osjetite miris asfalta i niste sigurni da li da se osjećate kao vanzemaljac ili da vam bude muka. 

Hiperosmija se javlja kod dvije trećine trudnica, a uzrokuju ga neki hormoni trudnoće poput estrogena. Ako vam stvara mučninu, držite u torbi mirisnu maramicu. Ovaj simptom obično nestane nakon prvog tromjesečja. 

Žgaravica i gasovi

Iako je osjećaj neugodan, digestivni problemi su sasvim normalni, pa čak i ako ih uzrokuje najbljutavija hrana. Ako vam to pruža utjehu, više od polovine trudnica osjeća žgaravicu. Trudnoća remeti ravnotežu varenja zbog čega se opušta jednjak i proizvodi refluks kiseline. 

Kapljice krvi na donjem vešu 

Čak i kad ste trudni može se pojaviti krv, što vas vjerovano zbunjuje i pitate li se je li sve uredu.

Lažne menstruacije dešavaju se kod 25% do 45% žena. Najbolji način da znate je li problem ozbiljan je da pratite krvarenje. Ako krvarenje postane žarkocrveno ili obilno, dok osječate grčeve ili bolove odmah posjetite ljekara.

Krvarenje iz nosa i krvave desni

Zbog trudnoće bit ćete osjetljiviji, doći će i do krvarenja iz nosa pa čak i iz desni. Ovo je sasvim normalan simptom trudnoće. 

U trudnoći se količina krvi čak uduplava, ali to je samo proces razvijanja bebe u vašem stomaku i reakcija vašeg tijela. Proći će, nemojte brinuti. 

Postali ste fleksibilniji 

Ako ste trenirali jogu ili nešto drugo prije i u toku trudnoće, primijetit ćete da ste fleksibilniji nego ikada. To je samo trenutno, ipak, jer se vaše tijelo priprema na porod, pa uživajte u mogućnosti da dodirnete prste od noga dok još možete!

Hormon koji se zove relaksin se počinje lučiti u tijelu, pripremajući vašu karlicu da se širi kad dođe vrijeme. 

Pojavljuju se strije i fleke

Ako ste primijetili tamne linije od pupka prema dole, to se zove linea nigra, i ona je oduvijek bila tu samo što je vidljivija u toku trudnoće. Neke žene dobiju i druge vrste hiperpigmentacije poput melazme na licu i tamnijih bradavica. To je sasvim normalno i ne trebate se plašiti. 

Zaboravljanje

Još jedan od čudnih simptoma je zaboravljanje, koje ima i svoj naziv – ‘trudnički mozak’. Ako se osjećate zaboravno ili se ne možete fokusirati to se dešava zbog hormonalnih promjena, koje mogu poremetiti vaš san. 

Akne

Akne se u trudnoći mogu pojaviti zbog hormonalnih promjena, iako ste čuli za ‘trudnički sjaj’. Koristite proizvode bez ulja i neinvazivne proizvode za čišćenje lica. Mnogi lijekovi protiv akni nisu dozvoljeni u trudnoći. 

Okus metala u ustima

Poremećaj okusa, još poznat kao disgeuzija, je još jedan simptom koji se pojavljuje zbog hormonalnih promjena. Ali, on se može pojaviti i zbog krvarenja desni ili jutarnjih mučnina. Ako vam se stalno javlja operite zube pastom s mentolom, popijte čaj od mente ili žvaćite žvaku.

Začepljen nos

Ne, niste alergični na trudnoću, samo vam je začepljen nos. To se zove trudnički rinitis, hronično začepljenje nosa u trudnoći zbog natečenih membrana i povećanih nazalnih vena. Iako je neugodno, izbjegavajte lijekove u trudnoći. Pomozite sebi esencijalnim uljima s mentolom i pijte više tečnosti.